KOSOVA Meclisi'nin özel oturumunda Avrupa Birliği’nin ısrar etiği ve ABD’nin de kurulmasını desteklediği Kosova’da Savaş Suçları Mahkemesi’nin kurulması ve EULEX’in görev süresinin 2 yıl daha uzatılması yasası, 98 'Evet', 22 'Hayır' ve 2 'Geçersiz' oyla kabul edildi.
Başbakan Haşim Taçi, Kosova’nın uluslararası camianın haksız ve büyük baskısına maruz kaldığını belirtti. Başbakan Taçi, olası herhangi bir suçu araştıracak Özel Mahkeme'nin kurulmasıyla ilgili uluslararası camianın Kosova’ya yaptığı baskının, Kosova ile toplumuna yapılabilecek en büyük hakaret olacağını söyledi. Başbakan Taçi, şöyle dedi:
"Kosova vatandaşları ve UÇK kurtuluş savaşını gerçekleştirmiştir. Bizim savaşımız adil, temiz ve savaş normlarıyla uyumluydu. Haklı bir savaş sürdürdüğümüzü kanıtlamak için bu yasayı onaylamanızı istemekteyim."
Başbakan Taçi, zor bir karar olduğunun farkında olduğunu ancak bu yasa onaylanmadığı takdirde herkesin lekeli kalabileceğini vurguladı. Başbakan Haşim Taçi, ülkenin sadece bu seçeneği olduğunu, reddedilmesi halinde diğer seçeneğin ülke için çok daha zararlı olacağını vurguladı. Başbakan Taçi’nin yasa önerisi ardından tartışmalara geçildi. Meclisteki partilerin tümü bu yasa için 'Evet’ oyu kullanacaklarını belirtirken Vetvendosye Hareketi milletvekileri karşı çıktı. Yapılan oylama sonucu Kosova’da, Savaş Suçları Mahkemesi’nin Kurulması ve Eulex Misyonunun süresinin iki yıl daha uzatılmasına dair yasa onayladı.
Onaylanan yasaya göre, Savaş Suçları Mahkemesi uluslararası savcı ve yargıçlardan oluşacak. Mahkeme, Avrupa Parlamentosu milletvekili Dick Marty’nin raporunda yer alan ve 1998-2000 yıllarında kısa adı UÇK olan Kosova Kuruluş Ordusu’nun işlediği iddia edilen savaş suçlarını araştıracak. Savaş Suçları Mehkemesinin kurulmasına ait yasanın onaylanması UÇK savaş gazileri ve halkın büyük bir bölümünde tepkiyle karşılandı. UÇK savaş gazileri önümüzdeki günlerde, Priştine'de Savaş Suçları Mahkmesi'nin kurulması yasasına karşı büyük protestolar düzenleyeceklerini bildirdi.

TK(AÖ/İD)