KOSOVA'da Adem Yaşari’nin ölümünün 17’nci yıldönümü nedeniyle 'UÇK Destanı' adı altında törenler düzenlendi. Kutlamaların merkezi başkent Priştine'deki 'Adem Yaşari Kışlası' oldu.
Törene Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Kosova Meclis Başkanı Kadri Vesli, Kosova Güvenlik Gücü Komutanı Kadri Kastrati, ve aralarında Türkiye Büyükelçisi Songül Ozan’ın da bulunduğu çok sayıda diplomat, NATO temsilcileri ve üst düzey yetkili katıldı. Tören Kosova Milli Marşı’nın çalınması ve askeri geçit ile başladı. Adem Yaşari ve UÇK Şehitleri Anıtı’na çelenk koyulması ardından törende konuşan Başbakan İsa Mustafa, 17 yıl önce Adem Yaşari ve ailesinin Sırp polis güçleri tarafından abluka altına alındığını, ardından da UÇK komutanı ve aralarında çocukların da bulunduğu 54 aile üyesinin şehit düştüğünü ifade etti.
İsa Mustafa, UÇK Destanı’nın 12 Haziran 1999 yılında Kosova’nın nihai olarak kurtulmasıyla sonlanmadığını, demokratik dünyanın desteğiyle birlikte devlet imarında yeni bir dönemin başladığını belirtti. Başbakan Mustafa, şöyle dedi:
"Adem Yaşari ve aile üyelerinin ölümünün 17'nci yılında Kosova, dünyanın 108 ülkesi tarafından tanınmıştır ve uluslararası konumunu güçlendirerek her alanda önemli başarılara imza atmıştır. Kosova Güvenlik Güçleri, özgür, egemen ve demokratik Kosova’nın çok sayıdaki başarısının bir örneğidir."
KGG’nin Kosova Ordusu’na dönüşmesi sürecinin devam ettiğini belirten Başbakan Mustafa, kurulacak olan ordunun modern bir ordu olacağını da ifade etti. Kosova Güvenlik Gücü Komutanı General Kadri Kastrati ise UÇK Destanı’nın tarihte bir dönem açtığını ve Kosova’nın kurtuluşunun temel taşı olduğunu söyledi.
Törende konuşan Adem Yaşari'nin ailesinin sağ kalan tek ferdi olan Bekim Yaşari, UÇK'nın özgürlük için verdiği silahlı mücadelenin önemine değindi. Törenler üç gün daha devam edecek.

FOTOĞRAFLI