KOSOVA Meclisi’nde genel kurulun son anda ertelenmesini protesto etmek amacıyla 4 muhalefet partisi genel kurul salonuna girerek Haşim Taci’nin başında bulunduğu Demokratik Parti’yi, demokrasiyi engellemekle suçladı.
Kosova’da bugün toplanması beklenen Kosova Meclisi Genel Kurulu, 'En yaşlı milletvekili' sıfatıyla Flora Brovina tarafından ertelendi. Meclis başkanının seçilmesi gündemi ile toplanması gereken mecliste başarısızlıkla sonuçlanan iki girişim ardından bugün tekrar meclis başkanının oylanması programa alındı. 
Dün gece geç saatlerde alınan erteleme kararına, 4 partiden oluşan muhalefet koalisyonu sert tepki gösterdi. Genel Kurul toplantısının ertelenmesine tepki gösteren LDK, AAK, Nisma ve Vetevendosye Hareketi (VLAN) milletvekilleri, meclis salonunda yerlerini alarak, seçimlerden birinci parti çıkan PDK’yı protesto etti. Milletvekilleri, Meclis Genel Kurul toplantısının önemli gerekçe göstermeden toplantıyı yöneten Flora Brovina tarafından son anda ertelenmesini kabul edilemez olduğunu savundu.
VLAN koalisyonun 63 milletvekili, koalisyonu oluşturan 4 parti liderleri ile birlikte Kosova Hükümeti'ni kurmakta kararlı oldukları mesajını verdi. Milletvekillerine yaptığı konuşmada Kosova Demokratik Birliği (LDK ) lideri İsa Mustafa, parlamentoda çoğunluk olarak, Kosova Meclis Başkanı’nı seçmek ve yeni hükümeti kurmayı arzu ettiklerini belirtti. İsa Mustafa, şöyle dedi:
"Hedefimiz; görevi sona ermekte olan hükümetin kötü yönetimi nedeniyle ülkede kök salmış organize suçlar ve yolsuzluklarla mücadele gibi, Kosova halkının menfaatinden olan konular üzerinde müşterek çalışmaktır. Parlamentoda çoğunluğa sahip bizler, meclisi ve hükümeti kurmaktan başka bir talebimiz yok."
VLAN koalisyonunun gelecek hafta meclisi toplayacağını açıkladı. Vetevendosye Hareketi lideri Albin Kurti, meclis genel kurul toplantısının ertelenmesi kararına karşı olduklarını ifade etmek için meclis salonunda toplandıklarını hatırlatırken, Haşim Taçi’nin lideri olduğu PDK’yı kastederek, "İktidaraki parti, Kosova devletini Cumhuriyetsiz bırakmıştır. Bu nedenle gitmelidir. Kosova’nın bugünü ve yarını olması için bir araya geldik" dedi.
Kurti, iktidardaki partinin seçimleri, bir araba yarışı olarak gördüğünü, yarışı birinci bitirenin kurumları oluşturabileceği zihniyetine sahip olduğunu, oysa kurumların parlamentodaki çoğunluk tarafından kurulmasının gerektiğini savundu. AAK lideri ve VLAN koalisyonun başbakan adayı Ramuş Haradinay ülkede suçların yaygınlaşmasına yol açan PDK’nın, parlamento organlarının kurulmasını engelleyerek başka bir suç işlediğini belirtti.
Ülkede değişimden yana olduklarının altını çizen Haradinay, gelecek hafta VLAN milletvekillerinin imzalarıyla meclisin toplanacağını açıkladı. Koalisyonun diğer ortağı Nisma lideri Fatmir Limay da yaptığı konuşmada, "Burada devrim yapacağımızı, ülkeye zarar verecek harekette bulunacağımızı zannedenler aldandı. Bizler, sadece Anayasa çerçevesinde, elinde çoğunluğu bulunduran koalisyon olarak kurumları oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
Limay, Kosova’daki siyasi krize, çoğunluğun iradesi ile son verileceğini kaydetti. Toplantıya PDK, Kosova Demokratik Türk Partisi ve diğer azınlıklar partileri katılmadı. 4 muhalefet partisinin bugünkü eylemi Kosova’da büyük yankı yarattı. 
CUMHURBAŞKANI YAHYAGA DEVREYE GİRDİ 
Krizin ardından, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga devreye girdi. Yahyaga, var olan krizi çözüme bağlamak için siyasi parti liderleriyle görüşmelere başladı. Cumhurbaşkanı ilkolarak, VLAN koalisyonu liderleri ile de bir araya geldi. Yahyaga Meclis Genel Kurulu toplantısının ertelenmesinde, bir rol oynamadığını belirtilerken, siyasi parti liderlerinden, Anayasa ve yasalara saygı çerçevesinde yaşanan durumun bir an önce aşılması ve bu konunda anlaşmaya varmalarını istedi. 
Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, ayrıca seçimleri kazan PDK Partisi Başkanı Haşim Taçi ve eşliğindeki heyet ile de görüştü. Bu toplantıyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Yahyaga’nın, Kosova Demokratik Türk Partisi ve diğer partilerle görüşmesi bekleniyor.
 

FOTOĞRAFLI