DIŞ HABER -

- Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga: Silahların Mecliste yeri yoktur

Meclis çalışmalarının üçüncü haftasında da muhalefet tarafından engellenmesine Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı, muhalefetin eylemlerinin çoğaldığını ve demokratik değerlere aykırı olduğunu dile getirdi. Yahyaga, göz yaşartıcı gazın bir silah olduğunu hatırlatarak, silahların parlamentolarda yeri olmadığını ve göz yaşartıcı gazın içeri nasıl sokulduğunun araştırmasının yapılması gerekli olduğunu söyledi.

Yahyaga, Kosova Meclisindeki muhalefet milletvekillerine şiddetten kaçınma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Yahyaga, politik anlaşmazlıkların saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

KOSOVA HÜKÜMETİNDEN MUHALEFETE SERT TEPKİ

Kosova Bakanlar Kurulu, Kosova Meclisi genel kurulunda, bazı milletvekillerinin yaralanmasına yol açan muhalefet tarafından uygulanan şiddete tepki gösterdi. Muhalefet milletvekillerinin genel kurul salonuna göz yaşartıcı gaz atmasını kabul edilemez olarak niteleyen Bakanlar Kurulu, genel kurulda hüküm süren zor şartlara rağmen önemli yasa tasarılarını onaylamayı başardığını belirtti. Muhalefetin kurumsal ve demokratik davranışın sınırlarını aştığına dikkat çeken Bakanlar Kurulu, muhalefet milletvekillerine şiddet uygulamaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VE PDK PARTİ BAŞKANI HAŞİM TAÇİ: MUHALEFETİN DAVRANIŞLARI İĞRENÇ

Lüksemburg’da bulunan Başbakan Yardımcısı ve PDK Parti Başkanı, muhalefetinin dünkü eylemini sosyal medya aracılığıyla kınadı.

Haşim Taçi, seçimler için anayasal ve yasal sürenin 2018 yılı olduğunu hatırlatarak erken seçimlerin olmayacağına dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Haşim Taçi, muhalefetin son davranışlarını “gayri demokratik, çirkin ve demokrasi kuralları dışında, ne pahasına olursa olsun iktidarın ele geçirilmesi teşebbüsü” olarak nitelendirdi. İşbaşındaki iktidarın genişletilmeyeceğini söyleyen Taçi, Kosova’nın hiçbir zaman bundan daha istikrarlı hükümete sahip olmadığını ileri sürdü. Taçi gelecek yıl Cumhurbaşkanı görevini almak için hazırlandığını da vurguladı. AB Ofisi, AB Özel Temsilcisi, AGİT ve AB Kosova Büyükelçileri de muhalefetin eylemlerini kınadı. ABD Priştine Büyükelçiliği, muhalefetin Meclis’e göz yaşartıcı gaz atmasıyla ilgili tepkisini ifade etti.

Görüntü Dökümü

Mecliste göz yaşartıcı gaz

Atifete Yahyaga

Kosova Hükümeti

Haşim Taçi

(Haber-Kamera: TURAN KASAP (KOSOVA –PRİŞTİNE ) –