KOSOVA'da Sırp güçleri tarafından 1999 yılında kurşuna dizilen 45 Kosovalı'nın mezarı, katliam kurbanlarının yakınlarının yanı sıra Kosova'nın dört köşesinden gelen yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Ziyaretçiler, aralarında 6 yaşından 80 yaşına kadar kurbanların bulunduğu mezarlara çelenk ve çiçek bırakarak dua okudu.
Reçak Köyü'ne akın eden Kosovalılar, buradaki ailelerinin acılarını paylaştı. Reçak Anıt Mezarı'nda yapılan anma törenine Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da katıldı. Cumhurbaşkanı Yahyaga, anıt mezara çelenk koydu. Cumhurbaşkanı Yahyaga’ya, Kosova Hükümeti ile Ştimle Belediyesi yetkilileri eşlik etti.
Sırp güçleri 15 Ocak 1999 tarihinde Sırp güçleri, Priştine’nin 30 kilometre güneyindeki Reçak köyüne baskın düzenleyerek aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 45 sivili katletmişti. Katliamın hemen ardından olay yerine giden dönemin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu Şefi William Walker, dünyaya katliam yapıldığını duyurarak, olayı insanlığa karşı işlenen bir suç olarak değerlendirmişti. Bu değerlendirmeden 2 ay sonra NATO Sırp hedeflerine karşı hava harekâtı başlatmıştı. Reçak katliamından sorumlu tutulan Slobodan Miloşeviç'e karşı Lahey Savaş Suçları Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianamede de bu katliamın ayrı bir yeri vardı. Reçak katilamı Srebırnitsa katliamından sonra Balkanlarda yaşanan ikinci en büyük katliam olarak biliniyor. TK(AÖ/İD)