Kosova'da 30 Ağustos Zafer Bayramının 93'ücü yıldönümü başkent Priştine'de yaklaşık 200 davetlinin katıldığı resepsiyonla kutlandı. Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Yarbay Necdet Özdemir tarafından düzenlenen resepsiyon, Kosova liderlerini, uluslararası misyon yetkilileri ile Kosova ve Türk kurum ile kuruluşları temsilcilerini bir araya getirdi. Resepsiyona Bakanlar Mahir Yağcılar, Ferid Agani, Haki Demolli, Bakan Yardımcıları, AAK partisi lideri Ramuş Haradinay, Vetvendosye Parti Başkanı Visar İmeri, milletvekilleri, ABD, Fransa, İtalya, Yunanistan ve diğer ülke Büyükelçileri, Barış Gücü ( KFOR) komutanları AB Misyonu EULEX temsilcileri, yerel idareciler, siyasi parti liderleri, polis yetkilileri, dini temsilciler, Kosova'da görev yapan Türk askeri ile Türk polis mensupları katıldı.

Resepsiyonda , Prizren’de göreve başlayacak, Türkiye’nin, Kosova’daki ilk başkonsolosu Selen Evcit de hazır bulundu ve büyük ilgi gördü. Atatürk'ün portresi ve Türk bayrakları ile donatılan Priştine yakınlarındaki restoranda verilen resepsiyona katılan davetlileri, Büyükelçi Kıvılcım Kılıç ve Askeri Ataşe Kurmay Yarbay Necdet Özdemir karşıladı. Konuşmalara geçilmeden önce Türkiye ve Kosova Milli Marşları çalındı. Milli marşların söylenmesinin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Kılıç, konuklara İngilizce hitap etti. Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı sonunda gücünü kaybetmiş ve dağılmış bir imparatorluğun ardından Türk milletinin her türlü imkansızlık ve yokluğa rağmen, azim ve kararlılıkla, işgale ve düşmana karşı adeta destan yazarak kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi verdiğini hatırlattı. Kılıç , "Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla nihayetlenen bu savaşımızın sonucunu da Büyük Taarruzun son günü, yani 30 Ağustos 1922 günü yapılan Başkumandanlık Meydan Savaşı belirlemiştir ve bu vesile ile Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte tüm şehitlerimizi minnet ve saygıyla huzurlarınızda anıyorum" dedi.

Büyükelçi Kıvılcım Kılıç, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın mesajını da okuduktan sonra , Kosova’daki Türklere hitaben konuşmada bulundu . Büyükelçi Kılıç, “Yüce Türk Milleti ve Kahraman Türk Ordusunun, Başkomutan Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirdiği Büyük Zaferimizin 93. Yıldönümünü bugün burada, Kosova’da, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak görevime başladığım bu ilk günlerimde sizlerle birlikte kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. Bizleri bugünlere taşıyan, başta Yüce Atamız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, hayatlarını ülkemize ve milletimizin birlik ve bütünlüğüne adayan bütün şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum. Kosova’daki Türk toplumunun, Kosova’nın çok kültürlü ve çok etnili yapısı içerisinde, ülkenin tüm kurumlarıyla bütünleşerek, Kosova ile Türkiye arasında her alanda güçlenerek devam eden ilişkilere farklı boyutlarıyla katkı sağlamayı sürdürmelerinden duyduğumuz memnuniyeti de bu vesileyle belirtmek isterim. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı coşku ve gururla kutladığımız bu günde, Askeri Ataşemiz Kurmay Yarbay Necdet Özdemir ve ilgili tüm kurumlarımızın temsilcileriyle birlikte sizleri en kalbi duygularımızla selamlıyor, nice Bayramlar temennisiyle, en derin saygılarımı sunuyorum” diye konuştu. Resepsiyon, sinevizyon gösterisiyle sona erdi .



Görüntü Dökümü

Kosova – Türkiye bayrakları

Konuklar gelirken Büyükelçi Kılıç ve askeri ataşe Necdet Özdemir

Konukları karşılıyor

Selen Evcit

Milli Marşlar

Büyükelçi Kılıç İngilizce konuşuyor

Büyükelçi Kılıç Kosovalı Türklere hitaben Türkçe konuşuyor

Sinevizyon

(Haber-Kamera: TURAN KASAP (KOSOVA –PRİŞTİNE ) –