NATO güçlerinin 1999 yılında Sırp güçlerine karşı başlattığı askeri operasyon ardından Birleşmiş Milletler’in (BM) denetimi altına giren Kosova, 2007 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Ancak 15 yıldır Kosova’da her geçen gün artan işsizlik ve sosyal güvence yetersizliği nedeniyle Kosovalı gençler ve aileler, çareyi Batı’ya kaçmakta buluyor.

Resmi olmayan rakamlar doğrultusunda yüzde 50’nin üzerinde işsizliğin olduğu Kosova’da, halk çareyi Batı ülkelerine kaçarak bulmaya çalışıyor. Kosovalı gençlerir yanı sıra çok sayıda aile 3 aydan bu yana Macaristan üzerinden Batı’ya kaçıyor. Ağırlıklı olarak Romen, Türk ve Arnavut aileleri her akşam Prizren ve Priştine’den hareket eden otobüslerle Macaristan üzerinden yasal olmayan yolları kullanarak Kosova’yı terk ediyor. 3 ayda Kosova’yı resmi olmayan rakamlar doğrultusunda 100 bin kişinin terk ettiği ifade ediliyor.

Kosovalı Türk aileler Kosova’yı terketti. Resmi rakamlara göre. Kosova’da 20 bin Türk nüfus bulunuyor. Ancak çok sayıda Kosovalı Türk ailede işsizlikten dolayı çareyi Batı’ya kaçmakta buluyor. Konuyla ilgili mikrofonlarına konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova’daki zor şartlardan dolayı Kosovalıların kaçak yollarla ülkelerini terk ettiklerini söyledi. Kaçan ailelerin güzel bir gelecek için bu tür yollara başvurduklarını söyleyen Ozan, kaçan ailelere seslenerek işsizliğin Avrupa’da da olduğunu dolayısıyla ülkelerini terk etmemeleri gerektiğini söyledi. Bu tür maceralara sürüklenmenin doğru olmadığını vurgulayan Ozan, şöyle dedi:

"Kosova’nın kalkınması için herkesin elbirliği yapması lazım’ şeklinde ifadeler kullandı. Türkiye mezunu çok sayıda işsiz Kosovalı genç Türk, Batı’ya kaçtı Kaçak yollarla Macaristan üzerinden Batı’nın değişik ülkelerine kaçanlar arasında, Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan çok sayıda Türk asıllı gençlerde yer alıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Fikrim Damka, bizim Batı’dan ziyade en büyük göçümüz Türkiye’de okuyan ve Kosova’ya dönmeyen gençlerdir ifadesini kullandı. Parti olarak Türk ailelerin Kosova’yı terk etmeleri bizi derinden üzmektedir."

Damka, tek parti olarak bunun üstesinden gelemeyeceklerini söyledi. Kosova’nın tek Türk belediyesi Mamuşa’dan da göç var Kosova’nın tek Türk Belediyesi olan Mamuşa’da da 12 Romen vatandaşın kaçak yollarla Kosova’yı terkettiği belirtildi. Mamuşa Belediyesi Başkanı Arif Bütüç, Kosova’da artan işsizlik gençleri Batı’ya göç etmeyi zorluyor dedi. Mamuşa’nın geçimini tarım gerçekleştirdiğini anlatırken Mamuşa’da işsizliğin çok düşük seviyede olduğunu vurguladı.

Mamuşa’da 12 Romen asıllı vatandaşın Batı’ya kaçtığını söyleyen Bütüç, gelişmelerden endişeli olduklarını söyledi. Bu göç Batı’nın bir oyunu Kosova’da işsizliğin yüksek seviyede olduğunu söyleyen üniversite mezunu Emir Ukalo, bundan 3 ay öncesine kadar Batı’ya kaçmak için Kosovalılar’ın 10 Euro para ödeyerek kaçak yollarla Batı’ya göç ettiklerini söyledi. Ukalo, son 3 aydır niçin Batı, Macaristan üzerinden sözde kaçak yollarla ülkelerine kaçak göçmenleri neden kabul ettiğini merak ettiğini söyledi.