KKTC'de halk, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. 7 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde 50 oy alamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. Seçimlerde yüzde 28.18 oy alan mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yüzde 26.92 oy alan bağımsız aday Mustafa Akıncı 26 Nisan'da yapılacak ikinci turda yarışacak. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci tura kalan Derviş Eroğlu ve Akıncı seçmenlerine hitap ettiler.

EROĞLU:MAYIS'TA MÜZAKERE MASASI KURULACAK

KKTC mevcut Cumhurbaşkanı ve bağımsız aday Dr. Derviş Eroğlu, konuşmasına seçmenlere desteklerinden dolayı teşekkür ederek başladı. Kalabalığın gösterdiği heyecan ve sevginin, ikinci turu kazanacaklarının müjdecisi olduğuna işaret eden Derviş Eroğlu, "Şu veya bu nedenle, bize destek verecek arkadaşların bir kısmı sandığa gitmemiştir" dedi. İlk turda sandığa gitmeyenleri, ikinci turda sandıktan göreceğini umut ettiğini söyleyen Eroğlu, "Bu işin şakası kalmadı. Katılım yüksek olsaydı düşündüğümüz gibi birinci turdan biterdi. Ama seçim zamanı olunca bazı kırgınlıklar akla gelir. Mühim olan, KKTC'nin geleceğini düşünen Türkiye'nin garantisi devam etmelidir diyen bütün arkadaşlarımızın insanımıza göç yollarını gösterenleri değil, buraya nüfus aktarıldığı için bazı çevreleri suçlayanları değil, bizleri tercih etmeleridir. Kırgınlıkların yeri sandık değildir. Sandığa gitmediğiniz zaman başka başka sonuçlar çıkar. Bunu belediye seçiminde de bu seçimde de gördük" dedi.

Mayıs'ta müzakere masasının kurulacağını anımsatan Derviş Eroğlu, müzakere masasında halkın haklarını savunacak, bir kişinin masada olması gerektiğini söyledi. Tecrübesi ve halkın beklentilerini bilen bir kişinin masada olması gerektiğini anlatan Eroğlu, "Sizden istirhamım eşinizi dostunuzu uyarmanızdır. Kendi kendimize gerekçe yaratarak başımıza neler gelir onu da hesaplamamız gerekir" diye konuştu. KKTC'nin ve halkının sürpriz beklediğini düşünmediğini belirten Eroğlu, "Artık sürpriz olmuştur. Artık gerçekler ortaya çıkmıştır. Kimlerle ilgili ne düşüncesi olanlar sandıktan çıkmıştır. Vatandaşlarımız bunları da görecek pozisyondadır" dedi. Eroğlu şöyle devam etti:

"OYNANAN OYUNLARI GÖRDÜNÜZ"

"Bu akşam dinlenin. Ama yarından itibaren durmak yok. Şimdi ne uyumanın ne de varsayımla hareket etmenin zamanıdır. Hedefimiz ikinci turda aradan fark yaparak sandıktan çıkmak ve yarınlara umutla bakmaktır. Ben makam peşinde değilim. Bütün makamları gördüm. Sizde bu seçimde oynanan oyunları gördünüz. Gerek partilerinize gerekse cumhurbaşkanı makamına alternatifler yaratmak için uğraş verenler olmuştur. Yorumunuzu size bırakıyorum. Sizlerin bu gerçeği de bilerek çok daha fazla çalışmanız lazım. Cevabınızı bu düşünceler içinde olanlara net bir şekilde vermeniz lazım. Bu cevap istediğiniz kişinin sandıktan çıkmasıyla olur. Bu mesaj ta Amerika'ya kadar gider."

AKINCI: 26 NİSAN AKŞAMI KIBRIS'TA GERÇEK ANLAMDA BİR YENİ DÖNEMİ BAŞLATMAK ÜZERE YOLA ÇIKACAĞIZ

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ikinci tura kaldığının kesinleşmesinin ardından Lefkoşa'daki seçim ofisinde toplanan kalabalığa hitap etti. Akıncı, "26 Nisan akşamı Kıbrıs'ta gerçek anlamda bir yeni dönemi başlatmak üzere, beyaz sayfa açmak üzere, Kıbrıs'ta zeytin dalının kardeşliğini yaratmak üzere yola çıkacağız" dedi. Akıncı, ikinci tur seçim öncesinde CTP-BG adayı Sibel Siber'i, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu'nu ve Bağımsız Aday Kudret Özersay'ı ziyaret edeceğini ve destek isteyeceğini söyledi. Akıncı, "Bir hafta sonra yaşanacak başarının ortakları olmalarını önereceğim" dedi. Bugünkü seçimde kendisine destek verenlere ve ailesine teşekkür eden Akıncı, desteğin artarak devam edeceğine inandığını söyledi.
İkinci tura çıkamayan Sibel Siber ve Kudret Özersay'ı da kutlayan Akıncı, topluma kattıkları değerden yararlanılacağını, kendi payına da ortaya konulan görüş ve ideallerden yana olacağını ifade etti. "Önümüzdeki süreç önemli bir süreç" diyen Akıncı, Mayısta müzakerelerin başlayacağını, omuzlarına alacağı görevin sorumluluğunun bilincinde olduğunu, 26'sındaki seçimde başarıya ulaşmak için birbirlerini daha çok anlamaları, barış, demokrasi insan hakları temelinde buluşmak ve bu uğurda birlikte mücadele etmenin yollarını bu akşamdan itibaren açmanın çok büyük önemi olduğunu vurguladı.

"SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM"

Konuşması sırasında 'Birlik, mücadele, dayanışma' sloganları atılan Akıncı, bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağını, tüm partilere eşit mesafede olacağını, tüm renkleri kucaklayacağını; seçim öncesinde verdiği sözlerin arkasında olduğunu vurguladı. "Bu sözlerimin bu akşam da arkasındayım. Bir hafta sonra başarıyla halktan bu görevi devraldığımda da 5 yıl boyunca bu sözümün arkasında olacağım" diyen Akıncı, çözüm odaklı bir siyaseti ileriye götürmek için aday olduğunu ve bu sözünün de arkasında durduğunu söyledi.

"SEVİNÇLER BİR BAŞKASININ KEDERİ OLMAYACAK"

Halkın bugün demokrasi sınavı verdiğini, sevinçlerin ölçülü olmasını, bir başkasının incitilmemesini beklediğini vurgulayan Akıncı sözlerini, "Sevincimiz başkasının kederi olmayacak. Sizden beklentim budur. Yarından itibaren yola devam. 26 Nisan akşamı Kıbrıs'ta gerçek anlamda bir yeni dönemi başlatmak üzere, beyaz sayfa açmak üzere, Kıbrıs'ta zeytin dalının kardeşliğini yaratmak üzere yola çıkacağız" diye tamamladı.