Ali RUHLUEL/LEFKOŞA ()- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anasdasiadis Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak amacıyla Kıbrıs'ta yoğunlaştırılmış müzakerelere devam ediyor. İki lider bugün de çözüm için yeniden bir araya geldiler.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabaları çerçevesinde ara bölgede yeniden bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrası Akıncı ve Anasdasiadis konuyla ilgili açıklama yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için önlerine koydukları "2016 yılı sonunda çözüm" hedefine ulaşmak için çok daha fazla ve hızlı çalışmaları gerektiğine vurgu yaptı. Akıncı, liderlerin temmuz ayında yapacakları toplam 6 görüşmede tüm başlıklar üzerinde görüşme yapabileceğine inandığını belirterek, geri kalan sürecin çok yoğun bir şekilde geçmesinin önemine işaret etti ve ortak açıklanan 2016 hedefine ulaşmayı arzuladıklarını söyledi.

"ÇÖZÜM HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN DAHA FAZLA VE HIZLI ÇALIŞMALIYIZ"

Kıbrıs'ta bir çözümü, bölgedeki Türkiye İsrail ilişkilerindeki gelişmelerin de gerekli ve görünür hale getirdiğine dikkat çeken Akıncı, Kıbrıs'ta bir çözüm durumunda bölgedeki İsrail ve Kıbrıs doğalgazının Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya sevk edilebileceğine işaret etti. Akınc, "Kıbrıs sorununu çözersek bu çok daha uygulanır ve pratik bir hale gelecek, tüm tarafların yararlanabileceği bir noktaya gelecek ve tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir noktaya geleceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülemezse Kıbrıslı Türklerin bu enerji denkleminin dışında kalma tehlikesinin belireceğini, ancak bu tehlikenin Kıbrıslı Rumlar bakımından da olabileceğine vurgu yaptı.

LİDERLER TEMMUZ AYINDA 6 GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRECEK

Akıncı, Temmuz ayındaki diğer görüşmelerin 8,12,22, 26 ve 29 Temmuz'da yapılacağını anımsatan Akıncı, her görüşmede saptanmış belli başlıkların görüşüldüğünü, bugün de en çetrefilli konulardan mülkiyet başlığını görüştüklerini söyledi. Bu sorunun çok komplike bir sorun olduğunu ifade eden Akıncı, buna rağmen müzakereler tarihinde ilk kez tarafların mülkiyet konusunda müzakerecilerin de yoğun çalışmaları sonrasında ayrı ayrı olan belgelerini tek bir belge olarak ortaya çıkardığını kaydetti.

Ortak belgede yakınlaşmaların yanında farklılıkların da yer aldığına işaret eden Akıncı, bu sorunun bitmediğini, bugün bu kağıt üzerindeki ayrılıklar üzerinde yoğun çalışmalar yaptıklarını ancak sonuca ulaşmadıklarını, ayrılıkları tümüyle gidermek için daha çok çalışmaları gerektiğini söyledi."TEMMUZ AYI ÇIKMADAN BÜTÜN BAŞLIKLAR ÜZERİNDEN GEÇMİŞ OLABİLECEĞİZ"

8 Temmuz'da yapılacak görüşmede vatandaşlık ve yasal ikametgah gibi konuları görüşeceklerini ifade eden Akıncı, "Öyle inanıyorum ki Temmuz ayı çıkmadan bütün başlıklar üzerinden geçmiş olabileceğiz" dedi. Önlerindeki sürecin yoğun bir şekilde geçmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, bunun 15 Mayıs ortak basın bildirisinde de ifade bulan "2016 sonunda çözüme ulaşmak" hedefine ulaşmak için gerekli olduğunu vurguladı.

Bölgede yaşanan gelişmelerin de Kıbrıs'ta bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı gösterdiğine işaret eden Akıncı, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın önemine vurgu yaptı. İsrail ve Kıbrıs doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidebileceğini, bu yüzden çözümün önem taşıdığını ve çözüm olması durumunda tüm tarafların kazançlı çıkacağına vurgu yaptı.

Kıbrıs sorunu çözülmezse Kıbrıslı Türklerin bu enerji denkleminin dışında kalma tehlikesi yaşayacağını, aynı şekilde Kıbrıslı Rumların da bunu yaşayabileceğini ifade eden Akıncı, bu yüzden Kıbrıs'taki her iki halkın hayrına olacak gelişmeler için hızlı hareket etmeleri ve müzakerelerde hızlanmaları gerektiğini söyledi.

ANASTASİADİS: “MÜLKİYETTE BİRTAKIM İLERMELER VAR, ANCAK ÖZLÜ ANLAŞMAZLIKLAR DEVAM EDİYOR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, mülkiyette birtakım ilerlemeler sağlanmasına rağmen, iki taraf arasında özlü anlaşmazlıkların devam ettiğini kaydetti. Anastasiadis, Başkanlık Sarayı'na dönüşü sırasında yaptığı açıklamada, bazı temel konularda anlaşmaya varılması halinde, Pazartesi gününe kadar partilere Ulusal Konsey'in çalışma koşullarıyla ilgili öneriler göndereceğini belirtti. . Anastasiadis, Akıncı ile bir sonraki görüşmesinde vatandaşlık, haklar ve temel özgürlükleri ele alacaklarını da sözlerine ekledi.