KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yetkililerin Güzelyurt yoksa çözüm olmaz yönündeki açıklamalarına karşılık Kimse bizden Kuzey Kıbrıs'ta yaşamı dondurmamızı beklemesin, Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar.

2004'te referandumu hatırlasınlar dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa akıncı, katıldığı bir toplantıda yapmış olduğu konuşmasında, Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in bir Rum gazetesine vermiş olduğu demeçte Güzelyurt yoksa çözüm olmaz yönündeki açıklamalarına atıfta bulundu. Kıbrıs sorunu bağlamındaki müzakereleri masada yürütmek ve basın üzerinden yapmak istemediklerini ancak yine zorlandıklarını kaydeden Akıncı, Böyle bir demeç, henüz daha toprak konusu masada ele alınmadığı bir zamanda veriliyor dedi.

Rum yetkililerin bu açıklamaları Güzelyurt'ta yapılan veya öngörülen yatırımlar üzerine yaptığını kaydeden Akıncı, bir yandan Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken, Kıbrıs Türk halkının gelişiminin de ertelenmemesi gerektiğini, Kıbrıs Türk tarafının gelişiminin olası bir çözümde AB'de Kıbrıs Türk halkının daha rahat yer alması anlamına geleceğini söyledi.

SUÇLU ARAYACAKLARSA DÖNÜP AYNAYA BAKSINLAR

Akıncı, Kimse bizden Kuzey Kıbrıs'ta yaşamı dondurmamızı beklemesin, Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004'te referandumu hatırlasınlar dedi. Müzakerelerde, Yer adı, yüzdelik ve harita konusunun, güvenlik ve garantiler meselesinin ele alınacağı aşamanın hemen öncesinde ele alınmasının kararlaştırıldığını kaydeden Akıncı, Bu ortak karardı. İki tarafın müzakere süreci bağlamında anlaştığı bir husustur diye konuştu. Basın üzerinden toprak konusu müzakere etme anlayışının kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Rum kesiminin konuyu bir sonraki toplantıya getirmesi halinde, verilecek cevabın bugünkü ifadeleri olacağını kaydetti. Akıncı, karşılıklı suçlama oyununa girmek istemediklerini ancak kendilerini her zaman yöneltilen suçlamalara yanıt verme pozisyonunda bulduklarını ifade ederek, kimseyi suçlama niyetinde olmadıklarını ama muhataplarının da aynı davranışı sergilemesini arzu ettiklerini söyledi.