Deniz BERKTAY/ KİEV, ()-Kırım Tatarlarının manevi lideri olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi Eski Başkanı ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ruslar’ın Kırım’da baskılarının artmasının beklendiğini, fakat yarımadadaki Kırım Tatarlarının bütün zorlukları göğüslemeye hazır olduklarını söyledi.

Kırımoğlu, Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak eden Rusya’nın bugünlerde Kırım Tatarları’nın temsili organı olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ve Kırım Tatar Kurultayı’nı lağvetmeye, bu örgütleri “aşırı” olarak tanımlamaya hazırlandıklarını ifade ederek, bu adımın gerçekleşmesi halinde, Meclis üyesi olan çok sayıda Tatar’a yönelik toplu tutuklamaların başlayacağını dile getirdi.

Ukrayna’dan Kırım’a elektrik sevkiyatının durmasına değinen Kırımoğlu, Kırım’dan kendisini arayan Tatarların, bu sıkıntıya göğüs germeye hazırlıklı olduklarını bildirdiklerini aktardı. Kırım’daki elektrik sıkıntısının işgal altındaki toprakların kurtarılmasına yönelik mücadelenin bir parçası olduğunu söyleyen Kırımoğlu, “savaş, savaştır ve biz burada hiçbir olasılığı göz ardı etmiyoruz... Topraklarımız işgal edilmiş durumda ve bu toprakların kurtuluşu için çeşitli yöntemlere başvurmak zorundayız. Bunun tabii ki bazı yan etkileri olacaktır”, diye konuştu.

Kırım’ın kendi elektriğini de üretmekte olduğunu bildiren Kırımoğlu, Kırım’da 350 megavat elektriğin üretildiğini ve bunun yarımada halkının ihtiyaçlarını tamamen karşılamaya yeterli olduğunu belirterek, öte yandan, Kırım’daki Rus yönetiminin bu elektriği askeri üslerin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanmasından ötürü sivil halkın elektriksiz kaldığını dile getirdi.