İTALYA'da 12. Cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan seçimlerin ilk tur oylamasında hiçbir isim için aranan çoğunluk sağlanamadı.

Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisine sahip olan İtalya'da parlamentonun iki kanadı olan Cumhuriyet Senatosu ve Temsilciler Meclisi ile 20 idari bölgenin belirlediği 58 üyenin dahil olduğu 1009 üyeli Büyük Seçici Meclis, cumhurbaşkanlığının ilk tur oylaması için dün toplandı.

Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma, yaşının ilerlemesi ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 14 Ocak'ta cumhurbaşkanlığından istifa etmiş olan 89 yaşındaki Giorgio Napolitano da katıldı. Tabii senatör olarak siyasi yaşamına devam eden Napolitano, halefini belirlemek için oyunu kullanırken, parlamenterlerden büyük alkış aldı.

Parti liderlerinin 3 gündür süren yoğun istişarelerine rağmen ortak bir aday üzerinde konsensüs sağlanamadı. Günlerdir bazı isimler dile getirilse de oylamanın başlamasına ancak saatler kala bazı partiler adaylarını açıkladı.

İktidarın büyük ortağı, Başbakan Matteo Renzi'nin lideri olduğu Demokrat Parti (PD), tek aday olarak eski bakanlardan ve halihazırda Anayasa Mahkemesi yargıcı olan 73 yaşındaki Sergio Mattarella'yı gösterdi. Napolitano, PD'nin bu seçimini desteklediğini belirtti.

BERLUSCONİ REST ÇEKTİ

Aldığı cezalardan dolayı parlamentodan ihraç edilmiş olan ve bu nedenle oy hakkı bulunmayan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi ise, liderlik ettiği ve merkez sağın şemsiye partisi Forza Italia'nın (Haydi İtalya) Mattarella'ya destek vermeyeceğini açıkladı.

Basına yansıyan haberlere göre Berlusconi, "Renzi, Nazareno anlaşmamıza ihanet etti. İstemediğimiz bir aday üzerinde diretti. Gerekirse son oylamada da partililerim boş oy kullanacaklar. Hükümetin reformlarına bir daha destek vermeyeceğiz" diye öfkesini dile getirerek, Renzi'yi ikili oynamakla itham etti.

Berlusconi ile Renzi'nin, içeriği tam bilinmese de 'Nazareno' olarak adlandırılan gizli bir anlaşma için mutabık kaldığı ve buna göre Berlusconi'nin, bazı şartlarını yerine getirmesi halinde Renzi hükümetini destekleyeceği kamuoyuna yansımıştı.

Berlusconi sadece, günlerdir kamuoyunda cumhurbaşkanlığı için favori gösterilen eski başbakanlardan ve yine bir Anayasa Mahkemesi yargıcı olan Giuliano Amato'nun adaylığına sıcak bakacaklarını söylemişti.

İLK TURDA BOŞ OYLAR KAZANDI

İtalya'da cumhurbaşkanı seçilebilmek için Büyük Seçici Meclis'in oylarının 3'te 2'sini, yani 673'ünü almak gerekiyor. Adayların seçilememesi halinde 2 ve 3'üncü turlarda da aynı şart aranırken, 4'üncü turda ise adayların salt çoğunluk (505) elde etmeleri yeterli oluyor.

Çıkardıkları adayla ilk 3 turda aranan çoğunluğu elde edemeyeceklerini öngören Başbakan Renzi, 4'üncü tura kadar delegelerinden boş oy kullanmalarını istedi.

446 delege de bu stratejiye ayak uydurarak, oylarını boş attı.

Forza Italia'nın da oylarıyla birlikte sandıklardan çıkan boş oy sayısı 538'e ulaştı.

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nin, internetten yaptıkları anket sonuçlarından çıkan isimlerden olan, eski yargıçlardan Ferdinando Imposinato 120 ve eski başbakanlardan Romano Prodi ise 9 oy aldı.

Cuma günü yapılacak olan iki ayrı oylamadan da bir sonuç alınması beklenmezken, Cumartesi günkü 4'üncü turda ülkenin yeni cumhurbaşkanının seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.