DIŞ HABER -

Esma ÇAKIR - ROMA / ()

İTALYA Başbakanı Matteo Renzi, gerçekleştirmeyi hedeflediği vergi reformuna Brüksel’in karşı çıkmasına, “Göçmen sorununu konuşmamız gerektiğinde tatildesiniz, yüzünüzü başka yere çeviriyorsunuz, ama vergi işlerimize karışmaya gelince uyanıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Euro Bölgesi’nin 3’üncü büyük ekonomisi olan, ancak 2007 yılından bu yana 3 kez resesyon yaşayıp, ekonomisi yüzde 10 kadar küçülen İtalya, ekonomik reformlar kapsamında bazı vergileri kaldırıyor.

Başbakan Matteo Renzi, 2016 yılından itibaren kimseden IMU (belediye vergisi) ve Tasi (hizmet vergisi) alınmamasına ilişkin bir plan hazırladıklarını açıkladı.

40 yaşındaki Başbakan ayrıca, Aralık ayındaki IMU’nun ikinci taksidinin de vatandaşlardan alınmayacağını duyurarak, “Sonra bu vergilerin cenazesini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’in ise, bu vergi planına karşı çıktığına dikkat çeken Renzi, RTL 102.5 adlı radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Vergileri ortadan kaldırmaya biz karar veririz, Brüksel’dekiler değil” dedi.

“UMARIM BUNLAR SICAK HAVANIN ETKİSİNDENDİR”

Havaların ısınmasıyla artan göçmen dramına Brüksel’in kayıtsız kaldığına işaret eden Renzi, “Göçmen konuları konuşulması gerektiğinde AB’dekilerin hepsi tatilde, hepsi yüzünü başka yere çeviriyor, ama söz konusu nasıl vergilendirme yapacağımız olunca hepsi uyanıyor. Umarım tüm bunlar sadece sıcak havaların etkisindendir” diye sözlerini sürdürdü.

AB’nin göçmen sorunu konusunda uyanması ve üzerine düşeni yapması gerektiğinin esas olduğunu dile getiren genç Başbakan, “Göçmenleri ağırlama, sınır dışı etme ve onların yaşamını kurtarma gibi konularda ortak bir politikamız olmalı” ifadelerini kullandı.

“İTALYA HAKKINDA KONUŞMADAN ÖNCE AĞIZLARINI YIKASINLAR”

Avrupa Konseyi’nde göçmen sorununa ilişkin iki kez ciddi tartışmalar yaşandığını anlatan Renzi, “Orada sesimi de yükselttim, çünkü iki yeni üye ülke, göçmenler konusunda İtalya’nın sürekli polemik çıkardığını, başlarına neredeyse silah dayadığımızı öne sürdü. Ben de, İtalya olmazsa, İtalya olmasaydı bu idealin (AB ideali) ölmüş olacağını söyledim. Bu nedenle, ülkemiz hakkında konuşmadan önce ağızlarını yıkamalılar” diye tepkili açıklamalarını sürdürdü.

Bu arada, Şubat 2014’ten beri görevde bulunan Renzi, beklendiği gibi hızlı bir şekilde ekonomik ve anayasal reformları gerçekleştirememiş olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 44’e tırmanırken, ülkenin kamu borcu ise 2,2 trilyon Euro’ya ulaştı.

Öte yandan son anketler, 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kendi rekorunu kırarak, yüzde 40 oy almış olan Renzi’nin partisi Demokrat Parti’nin (PD) halk desteğinin ise yüzde 32’lere kadar düştüğünü gösteriyor.