İTALYA'DA anayasa reform paketine ilişkin yapılan referandumda, aldığı yenilgiyi kabul ederek istifa kararını açıklayan Başbakan Matteo Renzi, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın, “Bütçe yasasını meclisten geçirene kadar istifanızı erteleyin” isteğini kabul etti.

Pazar günü yapılan ve 1948 tarihli anayasanın büyük bölümünü değiştirecek reformun halk tarafından yüzde 59 gibi bir çoğunlukla reddedilmesi üzerine Matteo Renzi, söz verdiği üzere “Tüm sorumluluğu üzerime alıyorum. Hükümet deneyimim burada sona eriyor” diyerek, istifasını açıklamıştı.

Renzi’nin, kabinesinin istifa mektubunu Pazartesi akşamı, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sunması bekleniyordu.

Ancak Renzi, referandumun hemen ertesinde, Pazartesi sabahı gayri resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Söz konusu görüşmede Mattarella’nın, Renzi’den parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde onaylanan 2017 bütçe yasasını, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senato’sundan da geçirmesi için istifasını birkaç gün ertelemesini talep ettiği ortaya çıktı.

BÜTÇE YASASI, HAFTA SONUNA KADAR MECLİSTEN GEÇİRİLEBİLİR

Pazartesi akşamı son kez Bakanlar Kurulu’nu toplayarak, onlarla da vedalaşan Matteo Renzi, daha sonra Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’ye giderek, Mattarella’yla yarım saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Matteo Renzi’nin Cumhurbaşkanı’na, hükümetinin göreve devam edemeyeceğini söylediği ve istifa niyetini beyan ettiği kaydedildi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı’nın, bütçe yasasının Senato onayından geçmesi gerektiği için, Renzi’ye istifasını askıya almasını talep ettiği belirtildi.

Devletin zirvesindeki isimle görüşmesinin ardından, gazetecilerin beklediği ön kapı yerine Quirinale Sarayı’nın arka kapısından çıkan Renzi, bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

İtalyan basını, Başbakan Renzi’nin, istifasını ertelemeyi kabul ettiğini ve hafta sonuna kadar bütçe yasasının Senato’dan geçirilebileceğini yazdı.

Yasanın kabul edilmesinin ardından Renzi’nin aynı gün Cumhurbaşkanı’na istifa mektubunu sunması bekleniyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Renzi’nin istifayı erteleme kararına muhalefet kanadından ise sert tepki geldi.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia (Haydi İtalya) tarafından yapılan açıklamada, sandıktan “hayır” kararı çıkmış olmasının, hükümete karşı bir güvensizliği ortaya koyduğunu, bu nedenle istifanın ertelenemeyeceği belirtildi.

Renzi’nin, koalisyon hükümetinin şemsiye partisi Demokrat Parti (PD) liderliğinden istifa edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.