Ersin Arslan / Stockholm, 23 Ekim () – Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Bob Dylan’ın ödül konusundaki sessizliği dünya kamuoyunca şaşkınlıkla izlenirken, Bob Dylan’ın büründüğü sessizlik Edebiyat Ödülü sahiplerini belirleyen İsveç Akademisi içinde de çatlağa neden oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü’ne layik görülen Bob Dylan, 10 güne yakın süre geçmesine karşın sessizliğini korumaya devam etmiş, yeni yayınlanacak kitabının tanıtım yazısında beliren ‘2016 Yılı Nobel Edebiyat Sahibi’ ibaresinin daha sonra resmi sayfasından kaldırılması ünlü sanatçının ödülü kabul edip etmeyeceği konusundaki soru işaretlerini arttırmıştı.

İsveç Akademisi üyesi Per Wästberg dün İsveç televizyon kanalı SVT’ ye verdiği demeçte Bob Dylan’ın tavrını ‘‘kaba ve küstahça’’ olarak tanımlamıştı.

İsveç Akademisi ise dün akşam yaptığı basın açıklamasında Akademi üyesi Per Wästberg’in açıklamasının kendi kişisel görüşlerini yansıttığını, bunun Akademi’nin resmi görüşünü yansıtmadığı duyuruldu.

Açıklamada ‘‘Nobel Ödülü almış bir yazar, ödüllerin dağıtılacağı törenlerde nasıl tavır alacağını kendisi belirler. İsveç Akademisi’nin hiç bir ödül sahibinin kararı konusunda görüş açıklaması söz konusu olamaz. Bu kez de ne karar verilirse verilsin, bu durumda da görüş açıklaması söz konusu değildir. Akademi’nin üyelerinden Per Wästberg de Bob Dylan’ın henüz cevap vermemesi üzerine düş kırıklığını dile getirmiştir. Bu Akademi’nin resmi değil, Per Wästberg’in kendi görüşü olarak değerlendirilmelidir.’’ denildi.