Erken seçime gidilen İsrail'de seçmenler saat 07.00 itibarıyla oy vermeye başladı. Yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasının ardından halk, 21 ay sonra sandık başına gitti. 11 partinin katıldığı genel seçimlerde oy verme işlemi 22.00'ye kadar sürecek. Başbakanı Binyamin Netanyahu, genel seçimlere saatler kala sert açıklamalarda bulundu.

“Benim iktidarım döneminde Filistin devleti diye bir şey olmayacak” diyen Netanyahu Doğu Kudüs’te yaptığı konuşmada yeniden iktidar olması durumunda Kudüs’te uluslararası toplumun tepkisini çeken Yahudi yerleşimlerini artıracağını kaydetti.

KOALİSYON UFUKTA

Bugün sandık başına giden İsrail’de 5 milyon 881 bin seçmen bulunuyor. Seçim öncesi anketlerde eski adalet bakanı Tzipi Livni liderliğindeki Hatnuah Partisi ile İzak Herzog’un başında olduğu İşçi Partisi’nin ortak listesi Siyonist Birlik, birinci sırada görülüyor.

24 vekil çıkarması beklenen liberal-sol çizgideki Siyonist Birlik’in hemen arkasından 21 koltuk kazanması beklenen Netanyahu’nun Likud’u geliyor.

Buna rağmen meclise girmesi beklenen diğer partilerin çoğunun sağcı olması Netanyahu’nun hükümet kurma şansının daha fazla olduğu şeklinde yorumlanıyor.

120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’ndan hükümet çıkarabilmek için 61 milletvekili gerekli.

Anketlere göre bu sayıya hiçbir partinin tek başına ulaşma şansı yok. Siyonist Birlik koalisyonunun, bir diğer sol parti Meretz’le birlikte toplam 29 vekili bulabileceği belirtiliyor.

Bu tablo, Siyonist Birlik’e, sağcı partilerle işbirliği yapmaktan başka bir yol bırakmıyor.

Bir başka senaryo Siyonist Birlik’in Netanyahu ile birlikte hükümeti kurması. İşçi Partisi lideri Herzog, bu ihtimal için Binyamin Netanyahu’nun parti başkanlığını bırakması şartını koşmuştu.