İsrail ordusunun, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan "Marianne" adlı tekneye uluslararası sularda müdahale etmesine ilişkin bir görüntü sosyal medyada yayınlandı. "Marianne" teknesinde bulunan İspanyol siyasetçi Ana Miranda da ülkesine döndükten sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail askerlerinin müdahale sırasında orantısız güç uygulayarak kolunu nasıl morattığını gösterdi.

Youtube'da yer alan yaklaşık bir buçuk dakikalık görüntüde, "Marianne" teknesindeki bir aktivistin, İsrail askerleriyle megafonla İbranice konuştuğu, İsrail askerinin aktiviste önce İbranice daha sonra İngilizce karşılık verdiği görülüyor.

Aktivistle konuşan İsrail askerinin, teknedekilere, "terör eylemi düzenleyenlerle aynı ideolojiye sahip bir rejime destek vermelerinden ötürü hayrete düştüğünü" söylediği, aktivistlerin buna "Bu saçmalık, biz herhangi bir rejimi desteklemiyoruz" sözleriyle yanıt verdiği duyuluyor.


Görüntüde daha sonra tekneye binen askerlerin aktivistleri tartakladığı, elektroşok tabancası tutulan bir aktivistin acı içinde bağırdığı dikkati çekiyor.

Gazze'ye Özgürlük Filosu'nun Twitter hesabında da İsrail ordusunun müdahalesine ilişkin tepkileri içeren paylaşımlar yapıldı.

İSPANYOL PARLAMENTER ŞİKAYET EDECEK
"Marianne" teknesinde bulunan İspanya'nın Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) partisinden Avrupa parlamenteri Ana Miranda da ülkesine döndükten sonra İspanyol Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.
İsrail'in müdahalesini "korsan bir hareket" olarak adlandıran Miranda, "İsrail'in bu korsan müdahalesinin hiçbir uluslararası meşruluğu yoktur. İsrail'in meşru olmayan korsan müdahalesini, insan hakları ihlalini ve orantısız gücünü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edeceğiz" dedi.



Miranda, İsrail'in müdahalesi sırasında yaşananları anlatırken, "İlk başta çok normal bir şekilde bizimle sohbet edip, bize İsrail'in demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olduğunu, Gazze'ye insani yardım yaptıklarını söylediler. Daha sonra da savaş kıyafetli, yüzleri maskeli, silahlı 4 asker geminin kumanda odasına girmeye çalıştı. 15 dakikalık bir arbede yaşandı. Bu sırada orantısız güç uyguladılar. Bizi ittirip, çekiştirdiler. Benim de kolum ve ayağım morardı. Ellerinde elektrik şok aletleri vardı. Daha sonra geminin kontrolünü alıp bizi Aşdot Limanı'na götürdüler" dedi.



Ana Miranda, İsrail askerlerinin müdahale sırasında orantısız güç uygulayarak, kolunu nasıl morattığını da gösterdi.