DIŞ HABER -

Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD / ()

İspanya'da iktidardaki sağcı Halk Partisi'nin (PP), Katalonya Özerk Bölgesi'nde artan bağımsızlık yanlısı girişimlerini frenlemek için hazırladığı yasa tasarısını meclise sunmasının tepkileri artarak devam ediyor.Yasa tasarısına iktidar dışındaki ne İspanyol ne de Katalan partileri destek verdiler. Katalonya bölgesinde 27 Eylül tarihinde yapılacak olan özerk yönetim seçimlerine az bir süre kala İspanya ile Katalonya arasındaki ipler kopma noktasına geldi. İktidar partisinin Katalonya bölgesindeki siyasi uzantısı Katalonya Halk Partisi'nin (PPC) lideri Xavier Garcia Albiol'un Katalanlara uyarı niteliği taşıyan " Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını kimsenin çiğnemesine izin vermeyiz şaka bitti" sözlerini darbe hazırlığı girişimi olarak niteleyen bazı siyasi partiler ise ortamın hassas bir konuma geldiğine dikkat çektiler.

Katalonya bölgesinde bağımsızlık girişimlerinin suçlusu olarak ilan edilen Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas, iktidar partisi PP'nin hazırlamış olduğu bu yasa tasarısını "ortaçağ engizisyonunu çağrıştırıyor" sözleri ile eleştirdi. Artur Mas iktidarın İspanya'yı demokrasinin ve insan haklarının olmadığı 30'lu yılların ülkesine dönüştürmeye başladığını savundu. Eski Başbakanlardan Sosyalist lider Felipe Gonzales'in bir gazeteye yazdığı yazıda Katalonya'daki gelişmeleri Avrupa’daki faşist liderler dönemine benzetmesine ve bağımsızlık isteyen Katalanları da ağır şeklide eleştirmesine de değinen Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas "Felipe'nin bizi Nazi yönetimi ile eşdeğer tutmasından daha da kötü Katalanlara diyor ki nasıl oy kullanırsanız kullanın Katalonya'da hiç birşey değişmez mesajı veriyor. Bu çok kötü bir mesaj. Bizlere demokratik seçimlerden bağımsızlık sonucu çıkarsa bu işe yaramaz denilmeye çalışıyor" diye konuştu. Mas, Katalan halkının 27 Eylül tarihinde yapılacak olan seçimlerde bağımsızlığı savunan partilere oy vermesini de isteyerek Katalonya'nın önemli bir demokratik değişimin arifesinde olduğunu ileri sürdü.

Ana muhalefet Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, yasanın kimseye danışılmadan hazırlandığına vurgu yaparak Halk Partisi'nin (PP) aşırı sağa kaydığına dikkat çekti. Bu yasa tasarısına destek vermelerinin mümkün olmadığını kaydeden Pedro Sanchez bu girişimin Katalonya'nın İspanya'dan daha fazla uzaklaştırabileceğini ve tek taraflı olduğuna işaret etti. İspanya'daki son seçimlerde büyük bir sürpriz yaparak oy toplayan yeni partilerden Podemos ve Ciudadanos liderleri de yapmış oldukları açıklamalarda bu tasarının İspanya'da daha da derinleşen sorunlara yol açacağını ifade ettiler.

İktidar partisinin hazırladığı ve acilen meclise sunduğu yasa tasarısı kabul edilmesi halinde bağımsızlık isteyen siyasi liderler üzerinde büyük baskı oluşturacak.Yasa gerek görülmesi halinde ise Anayasa Mahkemesi'ne bağımsızlık yanlısı Özerk Yönetim Başkanlarını görevden uzaklaştırma yetkisi de veriyor. Mecliste yeterli çoğunluğu bulunan iktidar Halk Partisi (PP)'nin muhalefet oylarına gerek görmeden bu yasayı Eylül ayı sonlarında çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas 27 Eylül'de yapılacak olan seçimler sonucunda yeniden başkan seçilmesi halinde bu söylemlerine devam ederse görevden uzaklaştırılıp hapis cezası alabilecek.