DIŞ HABER- 

Gonca YAĞCI – LONDRA ()

İrlanda, halk oylaması ile eşcinsel evliliği onaylayan dünya üzerindeki ilk ülke oldu.

Halkın yüzde 62'sinin eşcinsel evliliği onayladığı dün yapılan referandumla, İrlanda bu tür evlilikleri halk oyuyla kabul eden dünyadaki ilk ülke oldu. Referandumda yüzde 38 ise 'hayır' oyu verdi.

Katolik Kilisesi'nin hakim olduğu ve İngiltere'ye göre daha muhafazakar bir topluma sahip olan ülkedeki devrim sayılabilecek bu sonuçla, İrlanda'nın daha liberal ve laik bir topluma doğru ilerlediği yorumları yapılıyor.

Guardian gazetesine göre, yaklaşık 3 milyon kişiden 1 milyon 200 binden fazlası eşcinsel evliliği onaylarken 734 bin 300 seçmen hayır dedi. Referandum sonucu ise İrlanda'nın başkent Dublin'de eşcinsellerin katıldığı sokak partisi ile kutlandı.

1993 yılına kadar eşcinselliğin suç sayıldığı İrlanda'da boşanma hakkı 1994 yılında yapılan referandumla yüzde 51 oyla yasallaştırıldı. Son yapılan referandum da Katolik Kilisesi otoritesine karşı alınan başka bir adım olarak nitelendiriliyor.

Britanya Adası'ndaki İngiltere'de ise daha önce medeni ortaklık olarak kabul gören eşcinsellerin evliliği geçen yıl temmuz ayında yapılan yasa değişikliği ile yasal hale getirilmişti.