Irak güvenlik güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırırken, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi. Türkmeneli Cephesi Twitter hesabından operasyon ile ilgili görüntüleri yayınladı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçtiğini açıkladı.

Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.



KERKÜK VALİSİ: KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: KISA SÜREDE GENİŞ BİR ALAN ELE GEÇİRİLDİ

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.