Ersin Arslan / Stockholm, 21 Temmuz () – İnsan kaçakçılarının yeni pazarı Bangladeşliler oldu. Her gün yüzlerce işsiz Banladeşli Akdeniz rotasını kullanarak Avrupa’ya geçmek için Libya’ya gönderiliyor.

Uluslararası Göç Örgütü Mayıs ayı içerisinde Libya’ya gelen 17,865 Bangladeşli kaydetti. Bu rakamın bir önceki aya göre yüzde 20 daha fazla olduğu belirtildi.

Göç Örgütü’ne göre bu olgu Afrika’nın fakir ülkelerinin yanı sıra diğer fakir ülkelerde de pazar arayan insan kaçakçılarının bilinci bir seçimi.

Libya’dan Akdeniz rotasının kullanarak Avrupa’ya akın eden göçmenler başlangıçta Suriye ve Afrika ülkeleri vatandaşları iken şu anda Bangledeşliler, Nijeryalılar’ın  ardından en büyük grubu oluşturuyor.

IOM’nin araştırmalarına göre insan kaçakçıları kişi başına 10 bin dolar alıyorlar. Dakka Tribune gazetesi muhabiri Adil Sahkawat’a göre kaçakçılar bu miktarın yarısını uçak ve sahte evrak hazırlanmasına harcarken, yarısına da kendileri el koyuyorlar.

Libya’nın Bangladeş vatandaşlarına 2015 yılından bu yana zorunlu vize uygulamasına karşın, ülkedeki yönetim boşlukları ve rüşvetin yaygı olarak kullanılması nedeniyle Bagladeşlilerin ülkeye girişine engel olunamadığı belirtiliyor.

Göçmen işçilerin her yıl Bangladeş’teki ailelerine gönderdikleri dövizin ise ülkenin en büyük ikinci gelir kaynağı olduğu ve bunun yaklaşık yılda 15 milyar doları bulduğu belirtiliyor.