FRANSA'nın başkenti Paris'te, Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıl dönümü programı kapsamında dünyaca ünlü piyanist İdil Biret resital verdi.
Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) merkez binasında UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve eşi İnci Botsalı ev sahipliğinde Cumhuriyetin ilanının 91. yıldönümü vesilesiyle, Piyanist İdil Biret piyano resitali verdi.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova gecenin önemini anlatan bir konuşma yaptı. Bokova, "Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Unesco’nun projelerine en çok yardım eden ülkelerden. İstanbul Caz Festivalini birlikte yaptık. Cumhuriyetin 91.yılını en içten duygularımla kutluyorum" diye konuştu.
Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ise "Paris’te göreve başlamamdan bu yana en büyük faaliyetimiz sayılmalı. Cumhuriyet haftasına girmiş bulunuyoruz. En son 1981 yılında Atatürk’ün ölümünün yüzüncü ölüm yıl dönümü münasebeti ile UNESCO’da bir konser vermişti. Uzun bir aradan sonra tekrar bir devlet sanatçımızı burada konuk edeceğiz. Salonumuz tamamen doldu. İmzacı ülkelerin büyükelçileri, yardımcıları burada. Paris’teki seçkin Türk temsilcileri de burada. Medya’dan da yüksek düzeyde temsil var. Türkiye’nin profilini doğru olarak ve sürekliliği olacak şekilde yükseltmeyi hedefliyoruz. Devletimizin Türkiye’mizin kültür ve sanat dünyasını doğu ile batıyı birleştiren tabiatını, devletimizin üstün yeteneklerini burada bilhassa bu dönemde her zamankinden daha iyi teşhir etmek tanıtmak durumundayız" dedi.
Piyanist İdil Biret, Adanan Saygun, Chopin, Beethoven’den eserler çaldı. Yoğun istek üzerine bir kaç kez sahneye çıkan Biret resitali ayakta alkışlar ile son buldu.
Konser sonrası duygularını dile getiren İdil Biret, "Bu akşamki konser benim için çok büyük bir zevk oldu. Her zaman UNESCO’nun kültür alanında en önemli enstitüsyonlardan biri. Üçüncü kez burada çalıyorum. Bu kez akustiği daha çok sevdim. Geçen seferlere nazaran çok yuvarlak bir ses kalitesi vardı. Çok güzel bir dinleyici vardı. Güzel, kaliteli. Büyük keyif benim için. Bu akşamın özelliğinin de gayet farkındayım. Bu akşam çok çok önemli. Cumhuriyet vesilesiyle yapıldığı için de ayrı bir önemi var bizler için. Neler ifade ettiğini de hepimiz biliyoruz" dedi.
Konsere Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ve eşi, OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mithat Rende, diğer ülkelerin büyükelçileri ve çok sayıda davetli katıldı.