Ali Ruhluel / Lefkoşa, 16 Ağustos () - Maliye Bakanı Naci Ağbal, e-vergi otomasyon sisteminin açılış töreni için KKTC’ye gitti. Ağbal KKTC’de temasları çerçevesinde KKTC Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edildi. Bakan Ağabal daha sonra e-vergi otomasyon sisteminin açılış töreni katıldı.


 

Maliye Bakanı Naci Ağbal açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye ve KKTC arasında her alanda işbirliği ve koordinasyon içinde birçok proje yürütüldüğüne dikkat çekti. Hayata geçen projelerin KKTC’nin kalkınmasına katkıda bulunması temennisini dile getiren Ağbal, bu bağlamda üzerlerine düşen desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Geçen yıl haziran ayında KKTC’ye yaptığı ziyarette Denktaş ile görüşmesinde vergi otomasyon konusunun gündeme geldiğini anlatan Ağbal, Maliye Bakanı Denktaş’ın “otomasyon konusunda neler yapabiliriz” sorusu üzerine, Türkiye’de uygulanan sistemin KKTC’ye de kurulması için protokol imzalandığını ve çalışmalara başlandığını anlattı. Bugün ilk aşaması tamamlanan otomasyon projesinin oldukça önemli olduğuna işaret eden Ağbal, yasayla vergi konmasının yeterli olmadığını, vergi toplayabilmek için uygulama ayağının güçlü olması gerektiğini vurguladı. Ağbal, bilgi teknolojilerinin bu açıdan önemli olduğunu anlattı.


 

"Vergi, adil ve şeffaf olmalı"


 

Vatandaşı vergiyi gönüllü şekilde ödemeye teşvikin önemli olduğunu da kaydeden Ağbal, bunu sağlamak için vergi sisteminin adil olması, üretimi desteklemesi, vergi kanunlarının basit ve takip edilebilir olması, mükellefin sürprizlerle karşılaşmaması, vergi hukukunda adalet, şeffaflık ve eşitlik olması gerektiğini vurguladı. Çoğu zaman vergi kayıp ve kaçağının mükelleflerin yeterince bilgilendirilmemesinden kaynaklandığını da söyleyen Ağbal, otomasyon sisteminin mükellef hizmetlerinin belkemiğini oluşturarak, vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçmede önemli rol oynayacağını dile getirdi.  Kayıp ve kaçakların önüne geçilmesinin kamu maliyesinin ayakları üzerinde durmasına büyük katkı sağlayacağını kaydeden Ağbal, çalışmalara destek veren herkese teşekkür etti.