UZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) dün 176 bin 980 seçmen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandığa gitti. İkinci turda 19 Nisan'da yapılan seçimde en çok oy mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı yarıştı. Oy kullanılan 693 sandığın tamamı açıldı.  KKTC Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sonuçlarına göre, ikinci turun galibi oyların yüzde 60.5'ini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı oldu. Mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise seçimlerde yüzde 39,5 oy aldı. İlk turda, Eroğlu, 30 bin 328 oy ile yüzde 28.15'le birinci, Akıncı ise, 29 bin 30 oy ile yüzde 26.94'le ikinci olmuştu. 

68 yaşındaki Mustafa Akıncı, ODTÜ mimarlık mezunu. 1976 yılında 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçilerek 3 dönem üst üste 14 yıl bu görevde kaldı. Siyasi hayatında, solcu Toplumlu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) uzun yıllar başkanlığını yürüttü, başbakan yardımcılığı görevinde de bulundu. 2003 yılındaki Annan planına kurduğu Barış ve Demokrasi Hareketi’yle tam destek verdi. Planın Rumlar tarafından reddedilmesi ve girdiği seçimlerde de beklediği oranda oy alamayınca siyasete ara verdi.

Bu arada Gezeci Araştırma'nın KKTC için yaptığı son anketler ise yüzde yüz başarı yakaladı. Gezici, ikinci turda Mustafa Akıncı'nın yüzde 60.5 oy alacağı tahmininde bulunmuştu

1978'de LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak, bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında 'Dünya Habitat Ödülü'ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık ödülüne layık görüldü.

2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü 'Europa Nostra Onur Ödülü'ne (Medal of Honour) layık görüldü.

1983'te Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı.1987'den 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1993-2009 yılları arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde milletvekilliği görevini sürdürdü. 1999-2001 döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi.

2003'te, Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlendi. Toplumcu Demokrasi Partisi'nin (TDP) oluşumuyla birlikte başkanlık görevini devretti.

Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.

2010'da 'Belediye Başkanlığı'nda 14 Yıl' isimli kitabı yayınlandı.

İyi derecede İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk ve iki torun sahibi.

. Ali RUHLUEL/LEFKOŞA (DHA)