Esma ÇAKIR - ROMA / () - İTALYA gündemini bir süredir meşgul eden, 89 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun, yaşının ilerlemesinden dolayı görevi bırakacağı iddiası birinci ağızdan doğrulandı. Napolitano, ülkeyi kaos içinde bırakacağı için eleştirilerin hedefinde.

Giorgio Napolitano, Noel Bayramı ve yılbaşının yaklaşması nedeniyle dün cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de İtalya’ya akredite büyükelçileri kabul etti.

Burada, aralarında Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin’in de bulunduğu misyon şeflerine hitap eden Napolitano, “Kaçınılmaz olarak bizi, İtalya, Avrupa ve dünya için karmaşık bir döneme doğru götüren 2014 yılının ve benim cumhurbaşkanlığı görevimin sonuna yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

8 yıldır bu makamda olan ve geçen yıl parlamento tarafından ikinci kez bu göreve seçilerek, ülke tarihinde bir ilke imza atan Napolitano, aynı zamanda ülkenin ilk komünist kökenli cumhurbaşkanı.

Görev süresinin dolmasına 6 yıla yakın bir zaman kalan Napolitano, geçtiğimiz haftalarda verdiği bir röportajda, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Ocak ayında Letonya’ya devretmesinin ardından istifa edebileceği sinyalini vermişti.

Nitekim, Kasım ayında ülke gündemine bomba gibi düşen bu iddialar üzerine açıklama yapan cumhurbaşkanlığı sözcülüğü de bunu yalanlamamıştı.

İSTİFAYA TEPKİLER

Öte yandan Napolitano, Silvio Berlusconi’nin 2011 yılı Kasım ayındaki istifasının ardından 3’üncü seçilmemiş Başbakan olan Matteo Renzi hükümetini överken, ülkesini refaha taşıyacak reformlar konusunda kabinenin cesur çabalar içinde olduğunu dile getirdi.

Napolitano, Renzi’nin ve hükümetinin gösterdiği çabaların, Avrupa’da finansal krizin en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan İtalya’da, ülkenin gelişimini engelleyen, İtalyan toplumunun yapısını ve siyasi sistemi dengesizleştiren bazı düğümlerin çözülmesini sağladığını savundu.

Ancak deneyimli siyasetçinin istifa kararı tepkilere neden oldu. Napolitano, 2008’den bu yana 3 kez resesyona giren ve işsizlik oranının tarihi seviyelere ulaştığı ülkeyi ‘kaos’ içindeyken bırakmakla suçlanıyor.

ERKEN SEÇİM RİSKİ

2015’te de İtalya’yı sıkıntılı bir dönemin beklediği yorumları yapılırken, bunun, geçen yıl olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçiminde partiler arasında konsensüs krizi yaşanmasının ardından erken bir seçime gidilebilecek olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Başbakan Matteo Renzi bir sonraki cumhurbaşkanını seçme konusunda sıkıntı yaşanacağını zannetmediğini söylese de siyaset uzmanları bunun aksini söyleyerek, “İtalya tarihinin en sıkıntılı cumhurbaşkanlığı seçimi olacak” yorumunu yapıyor.

5 Yıldız Hareketi’nin aykırı muhalif lideri komedyen Beppe Grillo, “Napolitano, istifa edeceğine yapıcı olsun. Mevcut siyasi karışıklıktan o sorumludur. O, önüne konan her yasayı onayladı” diye eleştiride bulundu.

Gazetelerden en sert ifadeleri ise İl Fatto Quotidiano kullandı. “Kral Giorgio dertler içindeki İtalya’yı bırakıyor: ‘Ben gidiyorum”