Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK ()- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in elinde bulunan rehine krizinin çözülmesinin ardından, ABD’nin Türkiye’den IŞİD’e karşı mücadelede katkı ve çabalarını artırmasını beklediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, MSNBC televizyon kanalına yaptığı açıklamada ABD’nin müttefiki ve NATO üyesi Türkiye’nin, IŞİD’e karşı mücadelede, ABD’nin öncülük ettiği koalisyona destek vereceğini dile getirdiğini ancak rehine durumu yüzünden elindeki olanakların kısıtlı olduğunu anlattı. Bir Amerikan deyimini de kullanaN kERRY, "Önce kendi rehine sorunlarıyla ilgilenmeleri gerekiyordu, çözüldü. Şimdi kanıt zamanı, kanıt Pudding’in içinde" dedi.

İŞID'ın artık hiçbir ülkeden devlet kaynaklı desteğinin kalmadığını söyleyen Kerry, ancak farklı ülkelerdeki bireysel teşebbüsler vasıtasıyla petrol kaçakçılığı yaparak piyasaya sürdüklerini belirtti. Kerry, “ABD olarak da, Bu petrolü Türkiye, Suriye veya Lübnan üzerinden dışa aktaramadıklarından emin olmalıyız" diyerek çeşitli kaçakçılık kanalları bulunduğunu ve bunlara karşı ABD'nin teşebbüsleri olduğunu ifade etti.

Kerry’e, Türkiye'nin bölgede 750 kilometreden uzun sınırı olduğu, güneyinde ABD'ye ait bir üssün de bulunduğu ancak Türklerin bu üssün Irak veya Suriye'ye askeri operasyon düzenlemek için kullanmasına karşı çok ama çok isteksiz olduğu ifade edilerek, "Türkiye bizim müttefikimiz mi?" diye soruldu.

Kerry bu soruyu, "Türkiye bizim müttefikimiz, ayrıca da bir NATO üyesi" diyerek yanıtladı. Henüz birkaç gün önce Ankara'ya gidip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü hatırlatan Kerry, Türkiye'nin bu mesele karşısında kendilerine yakından ve etkin biçimde yardımcı olma sözü verdiğini belirterek "Bunun delili sözler değil, eylemler olacaktır" dedi.

Artık Türkiye'nin destek vermeye kararlı olduğunu ve Paris'te görüşüldüğü gibi artık bölgedeki her ülkenin kendi güvenlikleri adına IŞİD vahşetine karşılık vereceğini, bu sebeple de ABD'nin kara birlikleri göndermeyeceğini, Özgür Suriye Ordusu gibi grupların karadan IŞİD'e karşı operasyonlar yürütmesine destek olacaklarını söyledi. "ÖSO'ya nasıl güvenebiliyorsunuz?" şeklindeki soruya ise, Kerry, El-Kaide'nin Afganistan'da olduğundan çok daha fazla güçlenen ve maddi kaynaklarının çokluğu sayesinde şayet müdahale edilmezse kalıcı bir tehdit haline gelecek böylesi bir örgüte karşı, bölgedeki tüm güçlerin mücadele etmek zorunda olduğunu söyledi.