Gülten ÖZBEY / PARİS, () - FRANSA Türk Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Demir Fitrat Onger, Türkiye'de yaşanan darbe girişimine karşı kınama bildirisi yayınladı.

Dr. Onger “Dokuz ay önce resmi gazetede çıkan, kurmuş olduğumuz Fransa Türk Yüksek Konseyi adına 15 Temmuz akşamı Türkiye'de girişilen ve demokrasiye karşı olan darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Bu darbe girişimi başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve tüm siyasi partilerimiz olmak üzere ve bilhassa fedakar halkımızın büyük bir direnişi ile akabete uğratılmıştır. Hayatını kaybeden, şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet niyaz eder, yaralılara da şifalar dileriz, bir an önce sağlıklarına kavuşmaları için duacıyız dedi.

Onger şöyle konuştu “Fransız basını maalesef ilk gün bunun bir senaryo olduğu şeklinde konuşuyordu. Daha sonra le Monde gazetesinde “Darbe girişimin otopsisi diye güzel bir inceleme yazısı çıktı. Orada biraz hakikatlerden bahsettiler. Ama genelde Cumhurbaşkanımıza olan önyargıdan dolayı bu darbe girişimi burada tam olarak anlaşılamadı. Darbe girişimini Fransız gazetecilerine belirttiğim gibi aynı bir zamanlar Moskova'da Burisev'nin tankların üzerine çıktığı gibi bizde de halk, cunta sevdalısı darbe girişimcilerine karşı tankların üzerine çıktı; demokrasi ve cumhuriyetimize yapılmak istene bu darbe girişimini önlemiş oldular. Bundan böyle Türkiye'nin daha da demokratikleşmeye ve ileri günlere gideceği inancını taşıyorum. Fransa-Türk toplumu olarak 15 Temmuz günü cumhuriyetimize ve demokrasimize yapılmak istenen silahlı darbeyi şiddetle kınıyoruz. Bu darbe karşısında başta Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız, bütün siyasi partilerimiz ve bilhassa fedakar halkımızın dik duruşu sayesinde devletimize sahip çıkarak, yirmi birinci yüzyılda millet iradesine cunta heveslilerince müdahale edilemeyeceğini kanıtlamışlardır. Cumhuriyetimizi, özgürlükçü demokrasiyi korumak için hayatlarını feda eden kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.