Paris’te 13 Kasım Cuma günü terör saldırılarında yaşamını yitiren 130 kişi için resmi anma töreni düzenledi. Askeri cenaze törenlerinin yapıldığı Elize’nin Askeri müze bölümünde gerçekleşen törende Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de katıldı.

Sabah erken saatlerde başlayan tören hazırlıklarında bahçe dışında bulunan kısımdaki kaldırımlar bariyerlerle kapatıldı. Polis kontrolünden geçenler tören alanına alındı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu katılımcı listesindeki herkes tören alanına alındı. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı tören alanına, basın mensupları da üst araması yapılarak içeri alındı. Törene yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Yaşlı ve hasta askerler için yaptırılan Napoleon’un da mezarının yer aldığı ve günümüzde askeri müze olarak kullanılan İnvalides’in tören avlusundan Ünlü şarkıcı Jacques Brel’in “Quand on a que l’amour/Elimizde sadece sevgi kaldığında” şarkısı tören alanında hüzünle yankılandı.

Ünlü opera sanatçısı Nathalie Dessay ise Fransızların efsane sanatçısı Barbara’nın “Perlimpinpin” şarkısını yorumladı. Anma askeri tören alanında yapılmasına rağmen askeri marş çalınmadı ve sivil şarkılar dinleyenleri duygulandırdı.

17 ülkeden 129 kurbanın ismi tek tek okudu ve fotoğrafları dev ekrana yansıtıldı. Bir aile çocuğunun isminin törende okunmasını istemedi.

Cumhurbaşkanı Hollande, tören alanında 2 bin davetlinin önünde tek başına oturdu. Şarkılar sessiz saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada Fransa Cumhurbaşkanı:

“Alçakça bir saldırı ile çocuklarımızı bizden aldılar. Koparılan 130 hayat. Hayatı sevdikleri için öldürüldüler, özgür oldukları için katledildiler. Bu müzik, bu uyum, bu harmoni yüzünden çocuklarımız hedef seçildi. Ne nefrete, ne de korkuya pirim vermeyeceğiz. Olduğumuz gibi kalacağız. Hayata, şarkı söylemeye, eğlenmeye, neşeye devam edeceğiz. Konserler, şarkılar, tiyatrolar devam edecek. Direneceğiz. İnancımız ve kökenimiz ne olursa olsun, biz aynı değerlere inanan, değerler etrafında birlik olan tek bir ulusuz. Fanatik düşmanı yenmek için Fransa olarak elimizden gelen bütün olanakları seferber ediyoruz, edeceğiz” dedi.

Tören iki kez okunan Fransız milli marşı “Marseillaise” ile sona erdi.

Fransızlar anma törenine pencerelerine bayrak asarak katıldılar. Ölenlerin yasını tutmaya devam eden Fransızlar Bataclan ve Republique Meydanı’nın önünde de çiçek bırakıp ve mum yakıyor.