Deniz Berktay / Kiev, 30 Mart, () - Rus Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi), Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna'daki Rus karşıtı milliyetçi kiliselere destek vereceğine ilişkin söylemlerin kendilerini son derece rahatsız ettiğini belirtti.
Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Yetkilisi Metropolit İlarion verdiği bir demeçte, Ukrayna'da Rus Kilisesi'nden bağımsızlığını ilan eden rahiplerin İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşme yaptıklarını ve bu görüşmede Fener Patrikhanesi'nin Ukrayna'yı Moskova'nın ruhani alanından çıkartacak adımlar konusunda kendilerine destek sözü verdiğini söylediklerini aktararak, Moskova Patrikhanesi'nin bu iddialara inanmak istemediğini dile getirdi.
Fener Patriği Bartholomeos'un daha önceden Ukrayna'da bulunan tek meşru kilisenin Moskova Patrikhanesi Ukrayna kolu olduğunu söylediğini ve Fener Patriği'nin bu yaklaşımının Moskova Patrikhanesi ile Fener Patrikhanesi arasındaki ilişkilerin temelini oluşturduğunu ifade etti.
Ukrayna'nın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra bazı milliyetçi rahipler, Moskova'dan bağımsızlıklarını ilan ederek kendi kiliselerini kurduklarını açıklamışlardı. Ukraynalı milliyetçi kilise rahipleri, gayrıresmi olarak Fener Patrikhanesi ile görüşmeler yapmakla birlikte, Fener Patrikhanesi, henüz bu kiliseleri meşru olarak tanımış değil.
Fener Patrikhanesi, Ukrayna'nın Rus Kilisesi'nin ruhani alanına değil, kendilerinin alanına girdiğini söylemişti. Bu açıklamalar Ukrayna'ya çok büyük önem veren Moskova Patrikhanesi'nin, Fener Patrikhanesi ile ilişkilerinin iyice gerilmesine neden oldu.
Ukrayna'nın Rus tarihi açısından çok büyük öneme sahip olması ve Ukrayna Ortodokslarının Moskova Patrikhanesi'nin cemaatinin dörtte birini oluşturması, ayrıca Rus Patrikhanesi mülkünün önemli bir kısmının Ukrayna'da bulunması nedeniyle Ukrayna, Moskova Patrikhanesi açısından büyük önem taşıyor. Diğer taraftan siyasi gelişmeler karşısında milliyetçi kiliseler Batı yanlısı siyasetçileri ve Batılı ülkeleri desteklerken, Rus Kilisesi'ne bağlı rahipler, Rus yanlısı adayları ve Rusya'yı destekliyor.
Son olarak Ukrayna Başbakanı Volodimir Groysman iki hafta önce İstanbul'u ziyaretinde Fener Patriği Bartholomeos ile görüşmüş ve kendisinden, Ukrayna'da Rus Kilisesi'nden tamamen bağımsız milli bir kilisenin kurulması ve bu kilisenin diğer kiliseler tarafından tanınması konusunda yardımcı olmasını rica etmişti.