Ahmet Yıldırım / Dortmund, 25 Temmuz ()-  Almanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU tarafından 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişinin öldürülmesine ilişkin görülen davada sona yaklaşıldı. 6 Mayıs 2013’te Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başlayan davada savcılık mütalaası okunmaya başladı. Beate Zschäpe’nin Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile birlikte NSU suç örgütünün işlediği suçlardan sorumlu olduğunu belirten Federal Başsavcı Herbert Diemer, bunun tüm kanıtlarla ortaya konulduğunu söyledi.

NSU cinayetlerini, Kızıl Ordu Fraksiyonu RAF’ın işlediği cinayetlerden bu yana işlenen “en rezil” cinayetler olarak niteleyen Diemer, NSU’nun hedefinin yabancılardan arındırılmış bir Almanya olduğuna da vurgu yaptı.

Zschäpe, Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile birlikte 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, iki bombalı saldırı ve 15 soygundan sorumlu tutuluyor.

Mahkemenin Başsavcı Herbert Diemer’i haklı bulması durumunda NSU örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschäpe’nin ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.   

NSU çetesi 4 Kasım 2011 tarihinde tesadüfen ortaya çıkartılmıştı. O tarihte bir banka soygununa karışan Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos yakalanacaklarını anlayınca öğle saatlerinde bir karavanın içerisinde intihar etmişti. Aynı gün öğleden sonra ise, çetenin Zwickau kentindeki hücre evinde patlama olmuş ve yangın çıkmıştı. Karavan ve evde yapılan incelemelerde NSU cinayetlerinde kullanılan silah ve bilgilere ulaşılmış, soruşturmanın derinleştirilmesi sonucu NSU çetesi ortaya çıkartılmıştı. 6 Mayıs 2013’te başlayan dava dört yıldır sürüyor.