DIŞ HABER -

“Benim siyasi kaderim Suriye halkının iradesine bağlı”

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, teröristler için silah ve finansman kaynaklarının Katar ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle Türkiye üzerinden ulaştırıldığını ve sadece Rusya'nın terörle mücadeledeki katılımının IŞİD de diğer terör örgütlerinin geri çekilmesine sebep olduğunu bildirdi.

Çek televizyon kanalına konuşan Esad’ın röportajını veren Rus haber ajansı Ria Novosti, Esad’ın Suriyelilerin seçimlerde kendisine oy vermemesi halinde Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazır olduğunu fakat savaşın ortasında bu koltuğu bırakmayacağını yazdı. Esad, Suriye için önemli hedefin terörü yenmek, devleti korumak ve Suriyelilerin çıkarları doğrultusunda siyasi reformlar düzenlemek olduğunun altını çizdi.

Esad açıklamalarında Su-24 olayına da yer verdi. Suriye Cumhurbaşkanı, Rus uçağının düşürülmesinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın niyetini ortaya çıkardığını fakat bunun aksine Rusya'nın desteğinin güçlenmesine sebep olacağını belirtti.

Suriye Cumhurbaşkanı, terörizmi yenmek için ilk adımın terör örgütlerine silah, para ve canlı gücün gönderilmesinin önlenmesi olduğunu bildirdi. Esad, tüm ülkelerin terörü yenme konusunda ilgili olmadığını belirterek Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın eylemlerini suçladı.

Batıyı da teröristleri dolaylı yollardan destekleme konusunda suçlayan Esad şu şekilde devam etti:

"Gerçekten teröristleri yenmek istiyorsanız özellikle Türkiye üzerinden Suudi Arabistan ve Katar'ın desteği ile onlara silah ve para gönderilmesini engellemeliyiz. Biz onlarla savaşırken onlar çeşitli ülkelerden ve batının desteği ile sınırsız silah alıyorlar. Daha doğrusu bazı batı ülkelerin desteği ile. Batı ülkeleri bana olan tavırlarını birçok kez değiştirdi. Bu beni hiçbir şekilde etkilemiyor. Çünkü batının temsilcilerini kimse ciddiye almıyor. Birçok sebepten dolayı. İlk olarak onlar güven yaratmıyorlar, ikincisi onların bir fikri yok, onlar çok küçükler, üçüncüsü onlar Amerika'ya bağımlılar, Amerika ne derse onu yapıyorlar. "

Esad, Rusya'nın terörle mücadelede kilit rol oynadığını bildirerek şunları söyledi:

"Hiç şüphesiz ki, Rusların katılımı, onların terörle mücadele etmesi en önemli faktör oldu. Rusya'nın Suriye'de yaptığı pratik eylemlerdir. Ruslar terörle mücadeleye çok ciddi yaklaşıyorlar. Ruslar ve Suriye ordusu arasında işbirliği kuruldu. Rusların terörle mücadeleye katılımının ardından IŞİD ve diğer terör örgütleri geri çekilmeye başladı."

Suriye'nin ve Esad'ın geleceği

Esad ülkeyi 10 sene sonra nerede gördüğü sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Ana ve alternatifi olmayan tek hedefimiz terörle mücadele. Suriye'nin ikinci amacı halkı tüm çeşitliliği ile korumak. Üçüncüsü Suriye vatandaşlarının çıkarlarını dikkate alarak ülkede siyasi reform düzenlenmesi. Bana gelince, benim hiçbir zaman Cumhurbaşkanlığı koltuğunu koruma amacım olmadı. Benim siyasi kaderim Suriye halkının iradesine bağlı. Tabi ki savaşın ortasında görevimi bırakabileceğimi söyleyemem. İşte o zaman satıcı olurdum. Fakat seçimler geldiğinde Suriye halkı kendi seçimini yapacak. Beni ülkenin başında görmek isterlerse memnuniyetle görevimin başında kalırım. İstemezlerse istifa ederim. Bu konuda hiçbir sorunum yok."

Beşar Esad, Türkiye tarafından vurulan Rus uçağı olayının Suriye'nin geleceğine ilişkin görüşmeleri etkilemeyeceğini belirtti.

Esad, Su-24 olayının Erdoğan'ın niyetini ortaya koyduğunu ifade etti. Esad, "Erdoğan'ın başarısızlığı onun siyaset kariyerinin sonu anlamına geliyor. Erdoğan Suriye'de elde edilen başarıları engellemek için bir şeyler yapmak istedi. Bu yüzden yaptığını yaptı. Fakat bu olayın güç dengesini değiştireceğini düşünmüyorum. Terörle mücadele devam edecek. Rusya'nın desteği daha güçlü olacak. Burada geriye dönüş yolunun olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Görüntü dökümü:

Esad ile yapılan röportaj

Haber: Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA ()