-“Bu Ziyaretimizin, Türkiye ile Cibuti Arasında Farklı Bir Dönüşüm ve Gelişime Vesile Olmasını Diliyorum”

-Erdoğan: İslam dünyasının üzerinde çok ciddi oyunlar oynanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî bir ziyaret için bulunduğu Cibuti'de, Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan yarın yapacağı ziyaret öncesi Somali’de düzenlenen saldırıyla ilgili bir soru üzerine “Somali’deki saldırıyı Türkiye’ye veya bize karşı bir saldırı olarak düşünmüyorum, düşünmek istemiyorum” dedi.

Erdoğan konuşmasında “İslam dünyasının üzerinde çok ciddi oyunlar oynanıyor. Bu oyunların başlığı İslamofobidir” diye konuştu.

Erdoğan “Teröristlere hiçbir zaman sıcak bakmayacağız, terörist katildir, canidir ve barbardır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasına Cibuti’de eğitim ve sağlık alanlarında bazı adımlar attıklarını söyledi.

Mısır’da darbeci yönetim işbaşında olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Şu anda Mısır’da 5 bine yakın siyasi tutuklu var” dedi.

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliğinin üst düzey ziyaretler vesilesiyle artacağını kaydetti. Türkiye ile Cibuti arasında sekiz yeni anlaşmanın imzalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki Osmanlı eserlerinin TİKA tarafından restore edileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin, iki ülke arasında farklı bir dönüşüm ve gelişime vesile olmasını dileğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika'nın en seçkin ülkelerinden, Türkiye için kültürel ve tarihî noktada önemli derinliği olan Cibuti'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gösterdikleri ev sahipliğinden dolayı da şükranlarını iletti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bir heyetle Tacura'ya gideceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı'nın burada mirasları bulunduğunu ve bu tarihî eserleri yerinde göreceğini söyledi.

CİBUTİ’DE OSMANLI DÖNEMİNDEN KALAN ESERLER

Çok önem atfettikleri Türkiye Cumhuriyeti ile Cibuti Cumhuriyeti hükümetleri arasındaki TİKA Program Koordinasyonu anlaşmasıyla, buradaki eserlerin restorasyonla ayağa kaldırılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki Türkiye-Cibuti arasında bu eserlerin varlığı gidiş-gelişlerimizi daha da artıracaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftada 7 gün olan Türk Hava Yolları Türkiye-Cibuti seferlerini 14'e çıkarma teklifinde bulunduklarını belirterek, “Temenni ediyorum ki bu teklifimizin kabulüyle birlikte bu sürekli 14 gidiş geliş, inanıyorum ki Türkiye-Cibuti arasında daha farklı bir hareketliliği getirecektir” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA SEKİZ ANLAŞMA İMZALANDI

Toplantı öncesinde, sekiz anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Bunların arasında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Cibuti Radyo Televizyon Kurumu arasında yaptığımız anlaşma, bir diğeri Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Hükümeti arasında kurulacak özel ekonomik bölge ki 5 bin dönümlük bir arazi üzerinde böyle bir yapılanma olacak. Tabii bu Cibuti'ye ciddi istihdam sağlayacağı gibi aynı zamanda bölgede ciddi bir ekonomik hareketliliğe vesile olacak. Bir diğer nokta, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Hükümeti arasındaki gençlik ve spor alanında iş birliği anlaşmasıdır. Bir diğeri, ülkelerimiz arasındaki denizcilik anlaşmasıdır. Bir diğer anlaşma yine hükümetlerimiz arasında polis eğitim iş birliği anlaşmasıdır. Bir diğer anlaşma, yine güvenlik iş birliği anlaşmasıdır. Bir diğer anlaşma ise yine askerî alanda eğitim ve teknik, bilimsel iş birliği anlaşmasıdır ve az önce de ifade ettiğim gibi TİKA.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunlarla beraber bu seyahatlerinin ne kadar önemli olduğunu, bunu ne kadar önemsediklerini açıkça ortaya koymuş bulunduklarını ifade ederek, “Tabii aramızdaki ekonomik ticari iş birliğine baktığımız zaman 65 milyon dolarlık bir rakam söz konusu. Bu rakam şu anda istenilen, arzu edilen bir oran değil ama bunu artırmak mümkün. İşte bu üst düzey ziyaretlerle birlikte inanıyorum ki bu süreç hızlanacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE İLE CİBUTİ ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ ALANLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gidiş gelişlerle birlikte bugün Türkiye ile Cibuti arasında yapacakları iş forumunun, Türkiye'den iş adamlarının buraya yönelmesini de artıracağına inandığını vurgulayarak, “Tabii burada eğitimde bazı adımlar şu anda atıyoruz, atılacak. Sağlıkta bazı adımlar atıyoruz, atılacak ve bütün bu adımlarla beraber inanıyorum ki Cibuti halkının buradaki refah düzeyinin artışına da vesile teşkil edecektir. Şu anda toplamda 65 kadar öğrencinin Türkiye'de olduğunu düşünürsek, bunun 100'e kadar arttırılmasını bizler memnuniyetle karşılarız ve Cibutili öğrencilerin Türkiye'de eğitim öğretim alması da bizler için bir memnuniyet vesilesidir. Bunu ifade etmek istiyorum. Bu arada yine aynı şeklide sağlıkta burada butik hastane kurma projemiz var, Sağlık Bakanlığımız bu konuda adımlarını atacak. Ve diğer taraftan burada bazı 3-5 kadar ambulans desteğini tam donanımlı olarak vermek suretiyle, bunun yanında bazı yine otomatik çöp araçları buraya göndermek suretiyle sağlıkta, çevrecilikte desteklerimizi Cibuti'nin yanında hissettirmek için de bu adımları atacağız. Aynı şekilde eğitimde yine burada yapabileceklerimiz var. Verilmiş önemli bir sözümüz de burada güzel bir caminin inşasıdır ve onun yanında da bir yeni külliyenin yapılmasıdır.”

Bu adımları süratle atacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben de bu vesileyle değerli dostuma, huzurlarınızda mevkidaşıma çok teşekkür ediyorum; şahsım, heyetim adına da tüm Cibuti halkına en kalbi duygularla selamlarımızı, saygılarımızı bildirmek istiyorum” dedi.

CİBUTİ CUMHURBAŞKANI GUELLEH: “KARDEŞLİĞİMİZİN KÖKLERİNİ DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRACAĞIZ”

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh de toplantıda yaptığı açıklamada, “Sevgili Kardeşim” diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihî geçmişi, kültürü ve diniyle Cibuti'nin Türkiye'ye çok yakın bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Guelleh, “Bizim atalarımız bu bölgede sizlerin atalarıyla birlikte yaşamıştı. Bundan 400 yıl önce bu ilişkilerin temeli atılmıştı. Bizler kardeşliğimizin köklerini biraz daha sağlamlaştıracağız. Ülkelerin liderleri olarak bu yoldan devam ediyoruz” dedi.