Belçika’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Başbakanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından Val Duchesse Şatosu’nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Michel Erdoğan ile görüşmesinde AB ilişkilerini ele aldıklarını belirterek, terörizmle mücadele konusunda işbirliği içinde olduklarını vurguladı.

“Terörizme karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diyen Michel, Suriye’den gelen mülteciler konusunda ise “AB fonlarını kullanarak Türkiye’ye gerekli yardımları yapmak istiyoruz.” İfadelerini kaydetti.

Ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Osmanlı Belçika devletleri arasında 1838 yılında başlatılan resmi ilişkiler hangi sebeptendir bilemiyorum ilk defa bize nasip oldu. Biz gerçekleştiriyoruz. Resmi olarak bu ziyareti ilk defa gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Mülteciler konusunda ise Erdoğan Suriye Türkiye arasındaki sınırın 911 kilometre olduğunu hatırlatarak sadece Suriye’den gelen mülteciler olmadığını, 350 kilometre Irak ile sınırımızın bulunduğunu ifade etti. Erdoğan “Türkiye’deki Suriyeli mülteciler 2 milyon, 350 bin de Irak’tan var. Biz ayrım yapmadan ülkemizde bunları ağırlıyoruz” dedi.

Erdoğan; “Sadece İstanbul’da 400 bin Suriyeli var. Bunun sosyolojik psikolojik travmaları oluyor. 280 bin kişi kamplarda. Bu konudaki harcamamız 7 milyar 580 milyon dolar. Bunun sadece 417 milyon doları dünyadan gelen destek” dedi.

Mülteciler konusunda “Açık kapı politikası uyguladık” diyen Cumhurbaşkanı, dünyanın bu olaya Aylan’dan sonra ilgi göstermeye başladığını ifade etti. Erdoğan, “Ne zaman ki Aylan olayı oldu dünya buna yaklaştı.” dedi.

Erdoğan Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesi konusunda, “Bu tabi NATO’nun da sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabi bizim sabretmemiz mümkün değil. Nitekim dün bu konuyla ilgili evvelsi gün de ne yazık ki arzu etmediğimiz bir takım adımlar atılmak durumunda kalmıştır. Bunu kabullenmek özellikle Türkiye’ye yakışmayacağı gibi NATO’nun da kendi prensiplerinin tamamen dışındadır ve buna karşılık tavrını NATO almıştır ve bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum. Çünkü Türkiye’ye yapılmış bir saldırı NATO’ya yapılmış bir saldırıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya konusunda ilişkin, “Rusya Türkiye gibi birçok işbirliğini yapmış olduğu dostunu de kaybederse, çok şey kaybeder, bunu da bilmesi lazım” dedi.