Özgür ALTUNCU - ROMANYA / - Romanya'da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Romanya İş Forumu'nda iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Konuşmasına Avrupa Birliği katılım sürecini de değerlendiren Erdoğan, “Türkiye AB’ye yük olmaya gelmez, AB’den yük almaya gelir” dedi.

“Biz uğradığımız tüm haksızlıklara ve siyasi engellemelere rağmen AB’ye üyelik konusunda ısrarlıyız” diyen Erdoğan katılım sürecinde Türkiye’ye verdiği destek için Romanya’ya teşekkür etti. Erdoğan, “Türkiye tüm ilişkilerinde barışa, huzura istikrara önem veren bir ülkedir; AB ile olan ilişkilerimizde de bu prensipleri değerlendiriyoruz” dedi.

Konuşmasının başında Romanya programını yarım kestiğine değinen Erdoğan, “Dün akşam ülkemizdeki cereyan eden olay nedeniyle programımızı keserek Türkiye’ye dönmemiz konusunda gerek sayın cumhurbaşkanı gerekse sayın başbakan anlayış gösterdiler” dedi.

Romanya ile Türkiye ilişkisinin köklü bir ortak geçmişe dayandığını söyleyen Erdoğan, Romanyalı girişimcileri Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti.

“Güven ve istikrar sağlayarak bu yatırımları yapabilirsiniz, Güney Kore güven ve istikrar olduğu için 3. köprüye yatırım yapıyor” diyen Erdoğan,

“Pek çok ülkeye ilham olduk, IMF’ye olan borcumuzu sıfırladık şu an borç verir hale geldik; yıllık 12.4 milyar dolar yatırım çeken bir ülke olduk, ülkemizi geçen yıl 37 milyon turist ziyaret etti, her yıl 400 bin hasta tedavi olmak için Türkiye’ye geliyor, üniversitelerimizdeki yabancı öğrenci sayısı her yıl artıyor” şeklinde bilgiler verdi.

Açık kapı politikasıyla bombalardan kaçan insanlara kapılarını açtıklarını söyleyen Erdoğan, “Artık Türkiye küresel ve bölgesel krizlere çözüm arayan bir ülke” diye konuştu.