Ersin Arslan / Stockholm, 10 Şubat () –Dünya Göç Örgütü IOM’nin açıkladığı son rakamlara göre Ege Denizi’nden Yunanistan’a geçen kaçak sığınmacı sayısı geçen yılın en yüksek Ekim ayı rakamlarına göre üçte iki oranında azaldı. Bu yılın 1 Ocak - 7 Şubat aralığında Ege denizini kaçak olarak geçip Yunanistan’a sığınan sığınmacı sayısı 1850 günlük ortalaması ile 70 bin 365’i buldu. Geçen yıl Ekim ayında ise bu rakam günlük 7 bin ortalaması ile 220 bini olarak gerçekleşmişti.

Bu yılın aynı döneminde Makedonya sınırını geçip Avrupa’ya yönelen sığınmacı sayısı ise 68 bin 065’i buldu.

İsveç’e gelen sığınmacı sayısı yüzde 90 azaldı

Sığınmacıların öncelikli hedefi Almanya’ya yapılan sığınma başvuruları Kasım ayına göre yarı yarıya azalırken İsveç’e gelen sığınmacı sayısı ise Kasım ayına oranla yüzde 90’dan fazla azaldı. Kasım ayındaki haftalık sığınmacı sayısı 10 binin üzerinde idi. Bu rakam Aralık ayı ortalarında 3 bin, sonunda ise haftada 2 bine kadar düşmüştü. Ocak ayı başından bu yana İsveç’e sığınanların sayısı haftalık 700 dolayında seyrediyor.

İsveç’e gelen sığınmacı sayısındaki düşüşü değerlendiren İsveç Göçmen Dairesi sözcüsü Pierre Karatzian İsveç’in uygulamaya başladığı kimlik ve sınır kontrollerinin azalmada belli bir payı olmuş olabileceğini belirterek kış aylarında sığınmacı başvurularının ise genellikle düşük düzeyde kaldığını söyledi.