İNGİLTERE'den ABD'ye iade edilen Mısırlı Ebu Hamza, New York'ta hakim karşısına çıkarıldı. İlk duruşması dün yapılan davada sanık hakkındaki iddialar ve savunmalar dinlendi.
Federal mahkemede görülen davada savcılar asıl adı 'Mustafa Kamil Mustafa' olan Ebu Hamza el Masri’yi Londra’da imamlık yaptığı sırada cihat kışkırtıcılığı yapmakla suçladı. Federal Savcı Yardımcısı Edward Kim, Ebu Hamza’nın Yemen’de 4 rehinenin öldürüldüğü eyleme destek verdiğini, ABD'nin kuzeybatısındaki bir terörist yetiştirme kampı yönettiğini ve destekçilerini eğitim almak üzere Afganistan'a el Kaide ve Taliban’ın yanına gönderdiğini iddia etti. Avukat Joshua Dratel, Ebu Hamza’nın bu eylemlerle bağlantısı olmadığını, yalnızca sert söylemleri bulunduğunu söyledi. Dratel, Hamza'nın Yemen’deki rehine eylemindeki tek rolünün taraflar arasında arabuluculuk girişiminde bulunmak olduğunu belirterek, İngiliz yetkililerin bile, yandaşlarını şiddetten uzaklaştırmak için Mısırlı imamın yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
İngiliz gazeteleri Ebu Hamza'nın New York'ta başlayan mahkemesine geniş yer verdi. Daily Express gazetesi birinci sayfadan 'Hamza terörü camiden sürdürdü' manşetinden verdiği haberinde dini 'kılıf' olarak kullandığını yazdı.
New York’taki mahkemede Ebu Hamza'nın Londra camisini terör ve şiddeti dünyaya ihraç etmek için 'üs' olarak kullandığı ileri sürüldü. Ebu Hamza'nın Usame bin Ladin'in terörist yetiştirme subayı olduğu ve dünyaya adamlarını savaşa gönderdiği iddianamede yer aldı. Açılış gününde jüriye davayı anlatan Savcı Edward Kim, Savaş onun davasıydı ve amacı belliydi. Şiddetti. Adamlarına gayrimüslimlere karşı savaşı sürdürmek görevi verilmişti. Savaşmak ve öldürmek görevi dedi. Gri mavi hapishane kıyafetiyle Manhattan Federal Mahkemesi'nde savcıyı tepki vermeden dinleyen 56 yaşındaki Ebu Hamza'nın, kendisine “Kancalı Terörist lakabının takılmasına yol açan kancayı takmadığı, yerine protez kullandığı görüldü. Savcı Mısır'da doğan Hamza'nın, İngiliz vatandaşı olduğuna dikkat çekip, teröristleri Kuzey Londra'da Finsbury Park Camisi'nde eğittiğini iddia etti.
The Sun gazetesi Hamza'nın Savaş Camisi manşetli haberinde, Ebu Hamza'nın İngiliz camisini kutsal savaşı sürdürmek için karargâh olarak kullandığı iddiasına yer verirken, kancalı imamın yüzlerce taraftarının bu camide beynini yıkadığını iddia etti. New York’taki davanın 4 hafta sürmesi bekleniyor.
 

FZ(AÖ/İD)