Gonca Yağcı / Londra, 2 Eylül () - Bodrum açıklarında sahile vuran bir Suriyeli çocuğun cansız bedeninin fotoğrafları tüm dünyayı ayağa kaldırdı.

muhabiri Nilüfer Demir’in objektifinden dünyaya yayılan fotoğraflar Avrupa’ya gitme umudu yaşayan yüzbinlerce kaçak göçmenin yaşadığı insanlık dramını belki en iyi belgeleyen kare oldu.

Fotoğrafların açık şekilde yayınlanıp yayınlanmaması gerektiği de tartışılan başka bir konu oldu. İngiliz gazetelerinin bir kısmı fotoğrafları yayınlamaya karar verirken bir kısmı da okuyucularına uyarıda bulunarak fotoğrafları sayfalarına taşıdılar.

Fotoğrafı baş sayfasında yayınlanan İngiliz Independent gazetesi, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde anlattığı için bu fotoğrafları kullanmaya karar verdiğini vurguladı.

Gazete, "Eğer bir Suriyeli çocuğun cansız bedeninin sahile vuran bu olağanüstü güçlü görselleri Avrupa'nın göçmenlere yönelik tavrını değiştirmeyecekse, ne değiştirecek?" başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

"Independent, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde yansıttığı için fotoğrafları kullanma kararı aldı. Göçmen krizine ilişkin sık sık sarf edilen sözler arasında, birçok göçmenin karşılaştığı umutsuz durumu unutmak çok kolay."
 
Daily Mail

İngiltere’nin en çok okunan tabloid gazetelerinden Daily Mail ise haberi "çarpıcı içerik" uyarısıyla verdi. Gazetenin fotoğrafları buzlaması dikkat çekti.

Guardian

Guardian gazetesi fotoğrafları buzlamadan yayınlamayı tercih etti ve şu uyarıda bulundu: "Bu haberde yer alan fotoğraflar okuyucularımız tarafından üzücü bulunabilir"

Gazete, "Mültecilerin trajik durumunu gösteren boğulmuş Suriyeli çocuğun şok edici fotoğrafları" başlıklı haberinde  fotoğrafların basına yansımasından kısa bir süre sonra sosyal medyada yayıldığını ve KıyıyaVuranInsanlık hash tag’ı ile açılan Tweet’in dünyada en çok konuşulan konusu olduğunu yazdı.

Daily Mirror

İngiltere’nin diğer bir tabloid gazetesi Daily Mirror da fotoğrafları yayınlarken uyarı veren gazetelerden biri oldu.

"Avrupa’daki göçmenlik krizinin masum kurbanları: Suriyeli çocuklar Yunan Adası’na varmaya çalışırken boğularak sahile vurdu" başlıklı haberinde gazete şu ifadeleri kullandı:

Uyarı: Üzüntü verici fotoğraflar

"İngiliz turistler Bodrum sahillerinde tatil yaparken sadece birkaç kilometre uzakta Türk polisi kıyıya vuran küçük bir Suriyeli çocuğun cesedini taşıyor."

Yankı uyandıran fotoğraflar tüm dünyada

'nın dünyada büyük yankı uyandıran fotoğraflarını alan Reuters, AFP ve EPA gibi ajanslar tüm dünyada yüzlerce medya kuruluşuna geçerken, görüntülü haber ajansı APTN de birçok televizyon kanalına servis etti.

Bu ajansların yanında, görüntü ve fotoğrafları 'dan alyan CNN International, BBC gibi tüm dünyada izlenen kanallar ve Alman medya devi Bild gibi yayın organları da, fotoğraf ve görüntüleri izleyici ve okuyucularına iletti.