ABD’li yetkililer yapılan tüm uyarılara karşın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmeyi sürdüren Rus savaş uçağının, F-16 pilotları tarafından düşürülmesi ile ilgili ortak bir tavır sergiledi. Başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı Sözcüleri, konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde, “Türkiye’nin topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı” olduğunu özellikle vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama, “Başka her ülkenin olduğu gibi, Türkiye’nin de kendi topraklarını ve hava sahasını savunma hakkı var. Şu anda bizim için önemli olan, Türklerin ve Rusların birbirleriyle konuşup, ne olduğunu ortaya çıkarmalarını ve tansiyonu yükseltmekten kaçınmalarını sağlamak” değerlendirmesi yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de, Türkiye’nin, hava sahasını da içeren egemenlik alanlarını koruma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Toner, “Bu noktada, bu kürsüden NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanında olduğumuzu, egemenlik bölgelerini koruma hakkına sahip olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook da, Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Toner’in yaptığı gibi, Türkiye’nin egemenlik haklarına vurgu yaptı. Cook, “Konuyla ilgili ayrıntıları elde etmeye çalışıyoruz. ABD ve NATO, Türkiye’nin hava sahasını ve egemenliğini koruma hakkını destekliyor. Türkiye’ye ve Rusya’ya tansiyonu düşürme, bu sorunu, konuşarak diplomasi ve gerilimden uzak yollarla çözmeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.