Paris DİTİB Fransa İslam Konseyi Başkanları görevi devralacak Ahmet Oğraş onuruna iftar yemeği düzenledi.

İftar öncesi Fransa İslam Konseyi Başkanlığını 1 Temmuz’da devralacak Ahmet Oğraş açılış konuşmasında ramazanın ve iftarın önemine değinerek birlik beraberlik mesajı verdi.

İftara Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, Konsolos Fatma Sağlıcak, Konsolos Müslüm Aygün, Din İşleri Müşavir vekili Fevzi Hamurcu, Bakanlıklararası Radikalleşmeyi Önleme Komitesi Genel Sekreteri Muriel Domenach, Fransa Camiler Birliği başkanı Mohammed Moussaoui, Fransa İslam Konseyi Başkanı Anouar Kbibech, Fransa’daki Müslüman teşkilatının Genel Sekreteri Okacha Ben Ahmed ve Askeriye’de asker olarak görev yapan Müslümanlara rehber şefi Abdelkader Arbi , Fransa’nın eski Başkonsolosu Muriel Domenach  Cezayir ve Fas Büyükelçilik müsteşarlarının yanı sıra ilk kez Tacikistan ve Bosna Hersek büyükelçiliklerinden de  müsteşarlar, Suudi Arabistan yetkilileri, Paris MÜSİAD Başkanı Hakan Kalaycı ve çeşitli derneklerden ve milletlerden temsilciler katıldı.

Görevi sona erecek olan Fransa İslam Konseyi başkanı Anouar Kbibech’e yaptıkları faaliyetler ve gösterdikleri yol  için hem DİTİB hem de Fransa’da Türk Müslümanların Koordinasyon Komitesi  (CCMTF) adına  bir teşekkür plaketi verildi.

Dua okundu, sonrasında Fransızca hangi anlama geldiği açıklandı.

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ise yaptığı konuşmada yakın zamanda üst düzey siyasetçiler tarafından terör ile mücadelenin önemi hatırlatıldığını ve terörü destekleyen görüşlerin kendi görüşleri olmadığını ifade etti. 

Derneklerin temsilcilerine seslenerek gençlerin görüşlerine kulak verilmesi ve onlara derneklerin bünyesinde görevlerin verilmesi gerektiğini belirten Musa, CFCM'in bünyesinde dini eğitim veren kişilerin eğitimi hakkında çalışmalar yapılması ve bu konuda Fransız makamlara yardımcı olunması gerektiğini söyledi.

Fransa’nın eski Başkonsolosu Muriel Domenach İstanbul’da görevi sırasında iftar verdiğini belirtti. Büyükelçi Musa gibi  o da radikalleşmeye dikkat çekti ve gençlerin eğitiminin önemini belirtti.

Büyükelçi Musa ve Fransa’nın İstanbul eski Başkonsolosu Muriel Domenach teröre ve radikalleşmeye karşı birlikte hareket etme gerektiğini de vurgulayıp, bu konuda birbirlerine destek sözü verdiler.

Fransa İslam Konseyi Başkanlığını 1 Temmuz’da devralacak Ahmet Oğraş iftar sonrası DİTİB olarak altıncısını düzenlenen geleneksel iftar programında değerli konukların yer aldığını belirtti. Oğraş iftarda Müslüman dünyasında birlik ve beraberliği temsil eden çeşitli katılımcıları ağırladıklarını ve genç nesilden katılımcıları görmek ayrıca mutlu olduklarını Temsilcilere konuşma hakkı verdiklerini ve her temsilcinin birlik ve beraberlik mesajlarını yinelediğini dile getirdi.

Oğraş “Biliyorsunuz 1 Temmuz’da görevi devralacağız, temsilcilerimiz bu görevi bize layık gördüğü için şimdiki başkana da teşekkürlerimi sundum. İlk kez Türk kökenli bir vatandaş olarak bu göreve geliyoruz, bizi bekleyen sorumlulukların farkındayız. Hem Türk milletimiz adına, hem Fransız milleti adına hem de Müslüman coğrafya adına güçlü bir dinamizm yakalayacağımızı düşünüyoruz. Faaliyetlerimizi arttırarak daha sağlam bir yapı kurmayı hedefliyoruz, bu doğrultuda 2019 seçimlerine hazırlanıyoruz.

“Gençlerin eğitimi konusunda ne yapmayı hedefliyorsunuz?”

Oğraş “Terör ve radikalizme yönelen çocukların problemli ailelerden geldiklerini düşünüyoruz, ailede birlik olmayan, sevgi ve şefkatten uzak çocuklar özellikle ergenlik döneminde yaşadıkları psikolojik bunalımlarda yanlış yollara sapabiliyorlar. Toplum olarak bizim görevimiz bu durumdaki çocuklarımıza sahip çıkmak, çocuklarımızın sıkıntılarına çözüm bulmak olmalıdır. Çocuklarımıza ulaşmamızın yolu onları dinlemekten geçiyor. Ve özlemini duydukları sevgi ve şefkati toplum olarak onlara hissettirmemiz gerekiyor. Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor.”

“Aile eğitiminin üzerinde gençleri kazanmak için bir projeniz var mı?”

“Bahsini ettiğimiz problemleri yalnızca Türk Müslüman gençlerimizin yaşamadığının da altını çizmekte fayda var, din ve millet gözetmeksizin gençlerimizin yaşadığı boşlukları doldurmak için toplum olarak harekete geçmeliyiz, aksi takdirde bu boşlukları dolduran çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Çocuklarımızı sahiplenmemiz gerekiyor.”

Görüntü Dökümü:

DİTİB İftar  

Oğraş ile röportaj