Die Welt Gazetesi, Alman Haber Alma Teşkilatı BND'nin Türkiye'yi nükleer silah yapmaya çalıştığı için dinlediği iddiasında bulundu. Federal Savunma Bakanlığı'nın Eski Planlama Bölümü Çalışanı Hans Rühle imzasını taşıyan makalede, Türkiye'nin atom bombası yapabilmek için gerekli teknik bilgiyi Pakistan'dan almış olabileceği ileri sürüldü. Yazıda BND'nin Türkiye'yi dinleme gerekçeleri arasında Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'ye giden İslamcı militanlar, Kürt militanlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve Türkiye'nin nükleer silah yapma hedefi sayıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süredir nükleer silaha sahibi olma isteği taşıdığı belirtildi.

ANLAŞMALARA ATIKLARIN İADESİ MADDESİ KONULMADI

Die Welt'teki haberde Türkiye'nin İran'ı kendine örnek aldığı ifade edildi. İran ve Kuzey Kore'nin nükleer silah programları basında yer alırken Türkiye'nin yaptığı gizli çalışmaların basına hiç yansımadığı, buna karşın Batılı ülkelerin istihbarat teşkilatlarının bu konuda hemfikir olduğu ileri sürüldü. Türkiye'nin ekonomik büyüme ve enerji ihtiyacını gerekçe göstererek nükleer program başlattığına dikkat çekildi. Türkiye'nin, Rusya'nın yanında Japonya ve Fransa ile iki nükleer santral için anlaşma imzaladığı hatırlatıldı. Die Welt iddiasına kanıt olarak Türkiye'nin bu ülkelerle yaptığı anlaşmalara nükleer atıkların geri alımı konusunda bir madde koymamasını gösterdi.

AMAÇ ATOM BOMBASI İÇİN MATERYAL TOPLAMAK

Yazıda, "Kullanılmış yakıt çubuklarının yüzde 90 çöp. Ancak bu çubuklardan bir dönüşüm tesisi yardımıyla yüzde 9'u uranyum ve yüzde 1 plütonyum elde etmek mümkün. Bu yanmış çubukları belli çalışmalardan sonra sivil reaktörlerde tekrar kullanmak da olası. Ancak bu, yenisini almaktan daha maliyetli bir iş. Türkiye'nin yanmış yakıt çubuklarını iade etmemesinin tek nedeni olabilir: Bir atom bombası için materyal toplamak" ifadeleri kullanıldı. Haberde BND'nin elindeki bilgiye göre, Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'de 2010 yılında uranyum zenginleştirme tesisi kurduğu ileri sürüldü. BND'nin elinde ayrıca, Türkiye'nin çok miktarda santrifüj bulundurduğuna dair bilgi olduğu belirtildi. Türkiye'nin kısa ve orta menzilli füzeler denemeleri de iddialara kanıt olarak gösterildi.