Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, dün KKTC’ye gerçekleştirdiği ilk resmi yurtdışı ziyaretinde yaptığı temaslar ve verdiği mesajlar bugünkü Rum gazetelerinde geniş yer buldu.

Güney Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros Gazetesi, “Davutoğlu Himaye İstiyor” başlığıyla birinci sayfasından aktardığı haberinde, “AB aile fotoğrafında KKTC temsilcisi eksik” ve “Kıbrıs iki bölgeliliğe dayalı güzel bir birlikte yaşam cenneti olsun” sözlerini öne çıkardı. Gazete Davutoğlu’nun, çözümden sonra da Kıbrıslı Türkler ile Türkiye’nin bölgedeki çıkarlarını koruma isteğini, “lafı gevelemeden” söylediğini yazdı.

Haberini iç sayfasında detaylandıran gazete, Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “dönüşümden” ne anladıklarını “KKTC ile Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiğine dönüşecek ve yeni Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kuracak” diyerek izah ettiklerini aktardı. Vatandaşlar İttifakı’nın Davutoğlu’nun KKTC ziyaretini yazılı açıklamayla değerlendirdiğini aktaran gazeteye göre, ziyareti “yasadışı” bulan İttifak, Davutoğlu’nun “AB’den aldığı hediyeyi kutlamaya KKTC’ye geldiğini ve Kıbrıs sorununda karar verenin gerçekte kim olduğu konusunda kimlerin yanılgı içerisinde olduğunu gösterdiğini” iddia etti. İttifak, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Ankara’nın rızası olmadan yeni bir garanti sistemi kurulamaz” diyerek, Davutoğlu’nu doğruladığını ve Ankara’nın tezlerini benimsediğini açıkça gösterdiği yorumunu yaptı.

Diğer bir gazete Politis manşete çektiği haberine “Davutoğlu, Karışık Bölgede Birlikte Yaşam Örneğinden Söz Etti… Çözümle Avrupa’da Yeni Dönem Görüyor” başlığını attı.

Simerini gazetesi haberine, “Türk Başbakan İki Kurucu Devletin Siyasi Eşitliğine Dayalı Çözüm İlan Etti… Türk Uzlaşmazlık Resitali” başlığını attı ve Davutoğlu’nun “Müslümanların ve Hıristiyanların birlikte yaşayacağı Yeni Kıbrıs Cumhuriyeti Ortadoğu’ya ve İslam fobili Avrupa’ya örnek olacak” sözünü öne çıkardı.

Alithia “Kıbrıs Bölgeye Örnek Olsun” başlığıyla aktardığı haberinde Davutoğlu’nun, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne her şekilde katkı koymaya hazır olduğu mesajı verdiğine dikkat çekti.