Ali RUHLUEL/LEFKOŞA/- Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın ortak toplantısı düzenledi. Türkiye AB ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini söyleyen Davutoğlu, “Türkiye’nin AB üyeliği sadece bir ülkenin birliğe katılması değil, küresel barış adına atılacak bir adımdır” dedi.

İlk ziyaretini KKTC’ye yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Davutoğlu, ortak bir anlayışla görüşme yaptıklarını söyledi. Türkiye KKTC’nin yanında olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “KKTC’nin ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü bir şekilde ayakta durması bizim için çok önemli” diye konuştu.

“Türkiye’nin tavrı barıştan yanadır” diyen Davutoğlu, “İki halkın birlikte yaşamı ortak hedeftir” şeklinde konuştu.

“İki ülke ilişkileri sadece coğrafi yakınlıktan değil tarihten gelen bir yakınlıktan kaynaklanmaktadır” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da bugün atılan adımların yarını etkileyeceğini söyleyerek, “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destek bizim için çok değerlidir” dedi.

“Kıbrıs’ta çözüm AB ilişkilerini de geliştirecek” diyen Akıncı, “Türkiye AB ilişkilerindeki yeni açılımın doğması bizler açısından da olumlu” diye konuştu. Akıncı Kıbrıs’ta çözümün Rumların da yararına olduğunu belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve heyeti yeni hükümetin güvenoyu almasının ardından ilk yurtdışı gezisini bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin de gerçekleştiriyor. KKTC’deki temasları çerçevesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Verilecek öğle yemeğinin ardından KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Akıncı ve Davutoğlu, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Türkiye Cumhuriyetinin 64’üncü başbakanı olarak Davutoğlu ve beraberindekileri karşılamaktan memnun oldum, yeni hükümet hayırlı olsun” diyerek sözlerine başladı. Akıncı, Türkiye’de ve bölgede istikrara en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde, yeni kabinede göreve başlayan 64. Hükümet bakanlarına başarılı bir dönem dileklerinde bulundu. KKTC ile Türkiye arasında var olan yakın ilişkilerin sadece coğrafyadan kaynaklanan bir yakınlık, Türkiye ile tarihe dayanan bir bağ olduğunu kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Özellikle bu dönemde iki açıdan bu yakınlığın büyük önem taşıdığını düşündüğünü vurguladı. Akıncı, sözlerine şöyle devam etti: “Bir tanesi Kıbrıs’ta yarım yüzyıla yaklaşan bir dönemdir çözüm için uğraş veriliyor. 1968 de başlayan müzakereler 47’inci yılını doldurdu. Rahmetli Denktaş ve Klerides arasında başlayan görüşmelerin tarihi 1968. Bugün her iki halkın da onay vereceği bir çerçevede çözüm bulunması gayretleri yürütüyoruz. Bu konuda mesafede aldık. Ama önümüzde aşmamız gereken yol olduğunu da biliyoruz. Türkiye’nin verdiği katkı destek her zaman yanımızda hissettiğimiz bir destektir. Bu desteğin süreceğini de bugün yaptığımız etraflı görüşmeler sonrasında yeniden teyit ettik. Dolayısıyla önümüzdeki müzakere sürecinde Türkiye’nin yakın ilgi ve desteği bizimle birlikte olacaktır. Bu konuda Davutoğlu’na teşekkür ederim. Bulacağımız çözüm sonrasında Kıbrıs Türk halkının kendi kurucu devletiyle en sağlam şekilde var olabilmesi ve federal çatı altında AB Çatısı altında barışın içinde yaşayabilmenin temel koşulu güçlü ve ayakları sağlam basan bir KKTC’nin varlığıdır. O anlamda bugün yaptığımız yarını da etkileyecek. T.C. ile K.K.T.C. arasındaki ilişkili birinci önemli boyutu da budur. Bugün bulundukları durum içinde gerek hükümet gerekse benle yaptıkları görüşmeler yararlı geçti.” dedi.

DAVUTOĞLU: “KKTC’YE DSTEĞİMİZ SÜRECEKTİR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yaptığı açıklamada, göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC'de Kıbrıs müzakerelerinde önemli bir aşamaya gelindiğini ve Türkiye'nin garantör ülke olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi. Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan müzakere süreciyle ilgili bilgi aldıktan sonra Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, Suriye başta olmak üzere doğu Akdeniz'in kriz bölgesi olarak anıldığını, Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde bölgeye örnek olarak istikrar da getireceğini belirtti.

Başbakan Davutoğlu, Akıncı'dan Rum lider Nikos Anastasiadis ile yürüttüğü müzakereler konusunda ayrıntılı bilgi aldı da kaydetti. Davutoğlu, ortak basın toplantısında 2004 yılında Annan planına Rumların hayır dediğine dikkat çekerek, büyük bir fırsat kaçırıldığına dikkat çekti ve "Tutumuz açıktır. Aynı Annan Planı'nda olduğu gibi kalıcı adil bir barış için her zaman katkıya hazırız. Biz her zaman Kıbrıslı Türklerin ve KKTC'nin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Türkiye garantör ülke olarak Kıbrıs'ın asli unsurlarından biridir. Umarız Güney Kıbrıs bu defa olumlu yanıt verir" dedi.

ASRIN SU PROJESİNDE YÖNETİM KRİZİ

Davutoğlu, Türkiye'den KKTC'ye deniz altından askılı boru sistemiyle getirilen su konusunda ortaya çıkan yönetim krizini de çözmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek, "Su konusu bizim için stratejik bir yatırım. Masraftan kaçınmadık. Rumlara da vermeyi planladığımız için barışa da katkısı büyük olacak. Suyun getirilmesi çok büyük bir proje ancak yönetilmesi de önemli. İstanbul'da 1994 yılında su olmasına rağmen kötü yönetilmesi nedeniyle kriz çıktı. Deneyimliyiz. Bu suyun en iyi şekilde yönetilmesi ve KKTC'nin tüm su altyapısının değiştirilmesi için bir yönetim modeli üzerinde çalışıyoruz. KKTC hükümeti ile ele alıyoruz" diye konuştu.