DANİMARKA Dışişleri Bakanı Martin Lidegard, Dış Politika Komisyonu'nda Türkiye'ye karşı yaptırımda bulunulması istemine karşı çıkarak "Türkiye'ye ihtiyacımız var" dedi.
Dış Politika Komisyonu'nda Türkiye ile ilişkiler ele alındı. İslam karşıtı yazar Lars Hedegaard'a yönelik silahlı saldırıda bulunan Lübnan asıllı 27 yaşındaki kişinin Türkiye'de gözaltında iken, serbest bırakıldığı iddia edildiği hatırlatılırken şüphelinin serbest bırakılması ile gerginleşen ilişkiler ele alındı. Toplantıda, Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Adalet Bakanı Mette Frederiksen siyasi partileri bilgilendirdi.
"ABARTMAMAK GEREKİR"
Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, basına kapalı yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada parlamentodaki partilere bilgi verdiğini belirtirken, şöyle dedi:
"Bazı partiler bu konuyla çok ilgileniyor ve Türkiye'ye karşı yaptırımlarda bulunmamızı istiyor. Ama olayı çok abartmamak gerekir. Türkiye bizimle işbirliği yapmak istiyor ve bize bazı bilgiler verildi."
AB'nin 31 Ekim'de yapılacak toplantısında Türkiye'deki hukuk sistemi konuşulduğunda bu konunun ele alınacağını söyleyen Lidegaard, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birlik listesi büyükelçimizi çekmemizi istiyor. Biz Büyükelçimizi çekmeyi düşünmüyoruz. Tam aksine iki ülke arasındaki diyalogun devam edebilmesi için büyükelçimize ihtiyaç var. Türkiye bizim için önemli. Türkiye'ye ihtiyacımız var. Örneğin, Türkiye Suriye'deki esirlerimizin serbest bırakılmasında bize yardım etti. Birlik listesinin istediği gibi NATO askerlerimizi de geri çekemeyiz o zaman diğer ülkelerin de çekmesi gerekir." 
Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard konuşmasında "Şahsın serbest bırakılması tabi ki kabul edilemez, Türkiye hata yapmıştır ama ilişkilerimizi bozmayı düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.
YAKALANIRSA İADE EDİLECEK
Adalet Bakanı Mette Frederiksen ise Türk meslektaşı ile görüşmeler halinde olduğunu, zanlının serbest bırakılmasından Türk hükümetinin de rahatsızlık duyduğunu belirterek "Türk meslektaşım şahsın nerede olduğunu bilmediklerini ancak araştırma yapıldığını söyledi. Zanlı yakalanırsa bize iade edilecek" dedi.
TÜRK HÜKÜMETİNE GÜVENMİYORUZ
Liberal Parti Sözcüsü Sören Pind, “Türk Dışişleri Bakanlığı, zanlıyı mahkemenin bıraktığını, kendilerinin serbest bırakılmasını istemedikleri şeklinde açıklama yaptı. Ama ben mahkemenin, hükümetin istemediği bir karar alacağına inanmıyorum. Türkiye'nin verdiği bilgilere güvenmiyoruz. Hükümetimizde güvenmiyor. Adalet ve Dışişleri bakanlarının verdikleri bilgiler de yeterli değildi" diye konuştu.
Şüphelinin Danimarkalı savunma avukatı Thorkil Höjer, "Bana göre yapılan açıklama sıcak ülkeden gelen bir şarkı" diyerek mahkeme ile hükümet arasında bu kadar sert çizgiler olduğuna inanmadığını söyledi.
İslam karşıtı yazar Lars Hedegaard da ,Türkiye'de mahkemelerin hükümetten izinsiz bir karar alacaklarına inanmadığını belirterek, "Bana göre zanlının serbest bırakılması emri yükseklerden verildi" dedi.
Türk Dışişleri Bakanlığından Danimarka makamlarına yapılan yazılı açıklamada, B.H adındaki şüphelinin Maltepe L tipi 3 numaralı cezaevinde tutuklu iken, Türk savunma avukatının temyiz başvurusu üzerine mahkeme tarafından serbest bırakıldığı, hükümetin mahkeme üzerinde bir etkisi olmadığı belirtilerek, Danimarka'nın tepkisinin anlayışla karşılandığı bildirildi.