'ÇİFTE VATANDAŞLIK HAKKI TÜRKLER İÇİN İYİ BİR İMKAN'
Danimarka Parlamentosu'nun Türk asıllı üç kadın milletvekilinden biri olan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan, telefonla ’ya yaptığı açıklamada, çifte vatandaşlık hakkının Türkler için büyük bir imkan olduğunu söyledi.
Danimarka’nın yabancılara çifte vatandaşlık hakkı tanımakta biraz geç kaldığını belirten Yıldız Akdoğan, "Bugün mecliste yapılan oylamada çifte vatandaşlık hakkı tanıyan tasarı 19 karşı 89 oy ile kabul edildi. Çifte vatandaşlık imkanı Türkler için büyük bir imkan. İsveç 2002, İzlanda ve Finlandiya 2003 yıllarında bu hakkı tanıdılar. Onun için Danimarka biraz geç kaldı ama yine de tasarının meclisten geçmesi memnunluk yarattı. 27 AB ülkesi içinde zaten 20’si çifte vatandaşlığı kabul etmiş durumda. Ancak Türklerin bu haktan yararlanabilmeleri için öncelikle vatandaşlığa geçiş şartlarını tam olarak yerine getirmeleri gerekiyor. Türkler Danimarka vatandaşı olduktan sonra Türk vatandaşlığını ellerinde tutabilecekler. Türk vatandaşlığından çıkarılmayanlar çifte vatandaş olacak şeklindeki maddeler konusunda araştırma yapıyorum. Asistanım Adalet bakanlığından dana geniş ve net bilgileri aldıktan sonra bilgileri sizinle paylaşacağım" dedi.
Yıldız Akdoğan aşırı sağ partilerin meclisteki tartışmalar sırasında, çifte vatandaşlık hakkı sayesinde, suç işleyen yabancıların Danimarka vatandaşlıklarının daha kolay iptal edilerek ülkelerine gönderilebileceklerini söylediklerine dikkat çekerek “Bu yasada yabancılar aleyhine olan tek yönü bu sanırım. Yani Suç işleyen Türklerin de Danimarka vatandaşlıkları kolay iptal edilebilir ve ülkemize gönderilebilirler" dedi.
Ünsal TURAN/KOPENHAG, ()