1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Türkiye-Letonya İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Letonya ile Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da mevcudun çok daha ötesine geçebileceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasının Türkiye ekonomisi hakkındaki mesnetsiz haberlerden ziyade gerçeğe baktığını kaydederek, "“Türkiye’de gerçek ortada. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen bir ekonomimiz var" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya’nın başkenti Riga’daki temasları çerçevesinde Özgürlük Anıtı’na çelenk koydu ve daha sonra Türkiye-Letonya İş Forumu’na katıldı. Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile birlikte anıtın bulunduğu meydana gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgürlük Anıtı’na çelenk koydu. Daha sonra her iki Cumhurbaşkanı, Letonya Millî Kütüphanesi’nde düzenlenen Türkiye-Letonya İş Forumu’na katıldı.
Konuşmasında, Letonya’nın 2013’te yüzde 4 büyümeyle Avrupa Birliği’nin en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin uluslararası yatırımları teşviki konusunda attığı adımların olumlu sonuçlara vesile olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek büyüme, gerek uluslararası yatırımların teşviki konularında Türkiye ve Letonya’nın Avrupa içinde başarılı bir seyir izlediğini vurgulayan iki ülke arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılmasının önemine değindi. Türkiye ve Letonya arasındaki ticaret hacminin 2013 sonunda 323 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Letonya’nın potansiyeli bunun çok çok üzerinde. En kısa süre zarfında bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak hedefimiz olmalı diye düşünüyorum" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023’te 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi hedefini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hedefe doğru kararlılıkla ilerlendiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki işadamlarının, özellikle de ihracatçıların büyük hedefe inandığını ve ona kilitlendiğini kaydederek şöyle konuştu: "1 trilyon dolar dış ticaret hacmini asla bir hayal olarak görmüyorum. 12 yıl önce Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi 88 milyar dolar iken 2013 sonunda bu rakam yaklaşık 5 kat artarak 404 milyar dolara ulaştı. 5 kat artış 12 yıl içinde gerçekleşti. Böyle bir dış ticaretimizi önümüzdeki 9 yıllık süreçte 2.5 kat daha artırarak 1 trilyon dolar hedefini yakalamak mümkün olacaktır. 2023 için belirlediğimiz bu ve benzeri hedefleri tutturmak için Türkiye’de kamu ve özel sektör gerçekten son derece uyumlu aynı zamanda heyecanlı bir gayret içindeler. Türkiye’deki bu heyecanın içeride işadamlarımıza olduğu kadar dışarıda da iş dünyasına çok önemli fırsatlar sunduğunu burada hatırlatmak isterim. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen, istikrar ve güven ortamını kararlı şekilde muhafaza eden bir Türkiye, her türlü yatırımcı, her türlü girişimci için eşsiz fırsatlar sunuyor."
Türkiye’nin geçmişi, 1000 yıllara sahip devlet geleneği, birikim ve tecrübesiyle Orta Doğu’da gelişen olayların dışında kalan ve her zaman dışında kalacak bir ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Ortadoğu ülkeleriyle tarihi, komşuluk ve akrabalık bağlarımız nedeniyle sorunların çözümü için aktif çaba sarf ediyoruz. Ancak adeta bir ateş çemberinin yanı başında ülkemizde istikrar ve güven ortamını çok sağlam koruyor, hatta güçlendiriyoruz. Türkiye ve ekonomisi üzerine yapılan yorumların çok dikkatli şekilde izlenmesi, analiz edilmesi gerekiyor. Bölgeyi ve bölgenin dinamiklerini tam olarak bilmeyenler, bölgedeki krizleri tam olarak analiz edemeyenler maalesef Türkiye üzerine değerlendirme yaparken ya yanlış ya da art niyetli yapıyor. Bakın şu anda Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa’da kimi uluslararası medya kuruluşlarının tamamen art niyetli şekilde bir koro halinde Türkiye ekonomisine karşı asılsız ve mesnetsiz eleştiriler yaptıklarını görüyoruz. Bu haberlerin diline, üslubuna, ortaya atılan iddialara bakıldığında ortada bir kampanya olduğu ve kampanyanın da aynı odaktan beslendiği görülecektir. Aynı tavrın kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları tarafından da yine tamamen art niyetli şekilde pompalandığına zaman zaman şahit oluyoruz. Bu kampanyalara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye, güçlenmeye devam ediyor."
"OLUMSUZ HABERLERE İTİBAR ETMEYİN"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin içeride ve dışarıdaki yatırımlarının hızla arttığını aktararak, Letonya, ya da diğer ülkelerde iş dünyasının, uluslararası medyada çıkan bu olumsuz haberlere son derece temkinli yaklaşmasını önemle tavsiye ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şu anda uluslararası bazı medya kuruluşlarında Türkiye ile ilgili iki konu ısrarla bir şekilde dile getiriliyor. Bu iki konu üzerinde bir algı oluşturulmak isteniyor. Nedir bunlar? Bunu açıklamam lazım. Bir, ‘Türkiye, IŞİD terör örgütüne destek veriyor.’ Bu iddia tamamen yalandır. Bu iddia hiç bir delile, hiçbir belgeye ve bilgiye dayanmıyor. Tam tersine Türkiye IŞİD’e de IŞİD’i doğuran sebeplere de çok güçlü şekilde karşı çıkmış, uyarılarını da tüm dünyaya güçlü şekilde yapmış bir ülkedir. Bu uyarılarımızı dinlemeyenler, ne yazık ki bugün IŞİD’e şu veya bu yolla destek vermektedirler. Bakın Irak’ta gerçekleşen olayı eğer iyi analiz ederseniz, iyi tahlil ederseniz acaba IŞİD’in elindeki bütün o silah ve mühimmat nereden geldi? Bunu incelerseniz bunun kaynağı zaten çok açık, net ortaya çıkar. Aynen şimdi Suriye’de olanlara baktığımızda burada da aynı yanlışları görüyoruz. Bütün uyarılara rağmen, üstelik Türkiye, Irak ve Suriye dışında IŞİD terör örgütünün şu anda en büyük mağduru olan ülkedir. Musul’un IŞİD eline geçmesiyle Türkiye’nin oradaki 49 konsolosluk çalışanı rehin alınmış, 102 gün rehin tutulmuş, yoğun gayretlerimiz neticesinde rehinelerimiz kurtarılmıştır. Terörle ilkeli ve kararlı bir şekilde mücadele eden Türkiye’nin herhangi bir terör örgütünün yanında olması, destek vermesi asla ve asla söz konusu değildir. Zira biz terörle mücadelede, terör belasından 32 yıldır çok çekmiş bir ülkeyiz. Bundan çok çeken bir ülke olarak biz terör örgütleriyle nasıl olur da bir arada olabiliriz? Bu mümkün mü? Bunu defalarca söz ve fiillerimizle ortaya koyduğumuz halde belli çevrelerden, belli medya kuruluşlarından bu iddianın ısrarla ve maalesef ahlak dışı uygulamalarla ne yazık ki yaygınlaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hakkında bu alanda çıkan haberlere karşı Letonyalı dostlarımızın, özellikle de Letonya iş dünyasının daha dikkatli olmalarını rica ediyorum, tavsiye ediyorum" dedi. Türkiye ekonomisi hakkında yalan, yanlış haberler çıktığını, bunların asılsız, mesnetsiz olduğunu daha önce de ifade ettiğini ve özellikle iş dünyasının kimin ne dediğinden çok gerçeğe baktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’de gerçek ortada. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüyen bir ekonomimiz var."
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BÜYÜME PERFORMANSI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, 2011 ve 2012 yıllarındaki büyüme oranının, her iki yılda da yüzde 9 olduğunu, 2013’te yüzde 4 büyüme kaydedildiğini, bu yılda yüzde 4’lük büyüme beklendiğini anlattı. 158- 160 milyar dolar arasında tahmin edilen ihracat rakamlarının da şu anda tarihinin en yüksek seviyesinde artışla devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; bankacılık, finansal ve mali sistemin, kararlı, disiplinli şekilde yoluna devam ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon ve faizlerin hızla düştüğünü, yatırımların ise her yıl istikrarlı bir şekilde arttığını ifade etti.
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa başta olmak üzere büyük ekonomilerin daralma yaşadığı, yüksek işsizlik oranlarına maruz kaldığı bir ortamda Türkiye’nin büyüdüğünü dile getirerek, “İşsizliğini, her ay her yıl rekor denilebilecek seviyede düşürüyor. Letonyalı dostlarımız, gerek ticaret yapmada gerek karşılıklı yatırımlar yapmada en küçük bir tereddüdün içinde olmasınlar. İstikrarlı şekilde büyüyen bir ekonomi olarak Türkiye ekonomisinin yatırımcılara büyük fırsatlar, teşvikler sunduğunu özellikle hatırlatmak isterim. İş dünyamız ve yatırım ortamımız sizlere, her aşamada yardımcı olacaktır, ticareti ve yatırımı artırmak için her aşamada destekçi, teşvik edici bir tavır sergileyecektir" dedi. 
Letonya ile Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da mevcudun çok daha ötesine geçebileceğine samimi olarak inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelleri aşarak, inşallah 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmini yakalayacak, ülkelerimizin ekonomisini daha da büyüteceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi, yüzde 60’ı orman alanlarıyla dolu olan bir Letonya’da mobilya sektöründeki arkadaşlarımızın, buradaki mobilyacılarla böyle müşterek yatırıma, özellikle burada da girmelerinin çok çok isabetli olacağına inanıyorum. Buradan Avrupa’ya açılma şanslarının çok daha güçlü olacağına inanıyorum ve bu buluşmanın yeni iş birliklerine kapı aralamasını temenni ediyorum" dedi.