Kosova'nın İstok Belediyesi'ne bağlı Suşitsa köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yapılan Mehmet Akif Ersoy Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplu açılış video konferans töreniyle hizmete açıldı.

Törende, Bakanlar Ferid Agani, Mahir Yağcılar, Edita Tahiri , Rasim Demiri, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Müftüsü Naim Tırnava ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kosova - Türkiye bayraklarıyla bürünen Suşitsa köyündeki Mehmet Akif Ersoy Camii, duaların okunmasının ardından bakanların, Kosova Müftüsü Naim Tırnava ve Büyükelçi Songül Ozan' kurdele kesmesi ile hizmete açıldı. Kosova Çevre Bakanı Ferid Agani, Kosova için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Kosova ile Türkiye kardeş halklarının dostluğunun ebediyete kadar süreceğini belirterek, Kosova'ya değeri çok büyük olan caminin kazandırılmasının manevi ve tarihi açıdan önem taşıdığını söyledi. 'Ayrı coğrafyalarda aynı imza' toplu açılış töreni kapsamında açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı bağlantıyla katıldı.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a , törende bulunan yetkilileri tanıtı. Büyükelçi Songül Ozan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi'nin doğduğu köyde cami açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Kosova'nın Sırbistan ile Diyalog Bakanı Edita Tahiri, Bu topraklarda yüzyıllarca Arnavut ile Türklerin birlikte yaşamaları , Kosova ile Türkiye arasındaki kardeş ilişkilerin gün geçtikçe daha da güçlenmesine neden olmaktadır dedi. Kosova Türkleri adına şükranlarını ifade eden Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, burada ibadete açılan caminin, Türkiye ile Kosova arasında var olan güçlü bağları daha da pekiştireceğini belirterek, İki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınması için durmadan çalışacağız dedi . Açılışın ardından Kosova Müftüsü, Kosovalı bakanlar ve diğer davetliler camide namaz kıldı.

SIRPLAR CAMİYİ YAKMIŞTI

İbadete açılan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Camii 1999 yılında Sırplar tarafından yakılmıştı. Kosova İstok Belediyesi'ne bağlı ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi'nin doğduğu köyde bulunan Tahir Efendi Camisi, 1855 ile 1866 yılları arasında inşa edildi. Kosova'da 1999 yılında meydana gelen son savaşta Sırp askerleri tarafından ateşe verilerek yakılan ve yarısı yıkılan cami, TİKA tarafından yapılan restorasyonun ardından bugün Mehmet Akif Ersoy ismi altında yeniden ibadete açıldı.