Sadi KAYMAZ, PEKİN /

Çin'in 650 milyar dolarlık egemen varlık fonu CIC, yatırımlarını gelişmekte olan ülkelerden ABD ve Avrupa’ya kaydıracağının sinyalini verdi.

Çin'in dört trilyon dolarlık döviz rezervlerinin 650 milyar dolarını idare eden CIC'nin Başkanı Ding Xuedong, ülkenin güneyindeki Hainan kentinde katıldığı finans forumunda yaptığı konuşmada, özellikle Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde altyapı ve gayrimenkul yatırımlarını arttıracaklarını söyledi.

Küresel ekonomideki yavaş toparlanma sürecinde söz konusu varlıkların istikrarlı nakit akışı sağlayabileceğini belirten Ding Xuedong, uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüşü göz önüne alarak enerji portföylerini daraltacaklarını, fakat bu arada ucuz varlıklara da bakabileceklerini kaydetti.

Gelişmekte olan ekonomiler hakkındaki görüşlerini de dile getiren Ding, Hindistan, Nijerya ve Meksika gibi ülkelerden iyi performans beklediğini, buna karşın Brezilya, Rusya ve Güney Afrika’da görece zayıf seyirler görülebileceğini ifade etti.

2007'de kurulan, ilk etapta tahvil ve hisse senedi yatırımlarına ağırlık veren Fon, küresel finans krizinde uğradığı kayıplar sebebiyle geride kalan dönemde Güney Afrika, Endonezya ve Kazakistan gibi gelişmekte olan ülkelerde doğal kaynak yatırımlarına yönelmişti.

Küresel sermaye kaynaklarından biri olan CIC'nin yatırım stratejileri, Pekin yönetiminin küresel ekonomi algısını yansıtması nedeniyle kritik önem taşıyor ve yatırımcılarca yakından izleniyor.