Almanya'da, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde (DİTİB) düzenlenen basın toplantısında DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, son aylarda ortaya Avrupa'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGİDA) adlı aşırı sağcı hareketle birlikte camilere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekildi.

“Camilere saldırılar katlanarak arttı”

Türk ve Alman basın mensuplarının katıldığı ve iki dilde yapılan basın toplantısında, DİTİB Genel Başkanı Aşıkoğlu camilere yapılan saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirerek, “Elimizdeki verilere göre 2009 yılından bu yana camilere yönelik saldırılar artmakta. 2009 yılında iki camiye saldırı olmuşken, 2012'de 28'e çıkmış, 2014'de 31 ve bu çok artan bir rakam. Daha rahatsız edici bir şey 2015 yılına girdik, sadece bir ayda 7 saldırı var. Bugün sabah olan bir saldırıyla birlikte 8 saldırı gerçekleşmiş. Dolayısıyla bir ayda 8 saldırı siz bunu 12 ile çarpın, geçen yıla oranla iki katına çıkıyor. Artık gerisini siz takdir edin” diye konuştu.

“İslam'ın reforma değil iyi anlatılmaya ihtiyacı var”

Almanya'da zaman zaman gündeme gelen “İslam reforme edilmeli” tartışmalarına da değinen, Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, “Bir takım yanlış anlayışlardan hareketle sanki bu yanlış hareketler İslam'ın özünden doğuyormuş gibi algılanarak, bunlar reforme edilmeli, terk edilmeli gibi düşünceler zaman zaman ortaya çıkıyor. Ama bu fikirlerin İslam'ı iyi tanımayan, teoloji bilgisi olmayan kişiler tarafından ortaya atıldığını görüyoruz. Belki bu, Batı örneğine bakılarak ortaya atılmış bir düşünce olabilir. Ama İslam'ı biz doğru öğretirsek, camide ya da okulda, o zaman bizim olumsuz diye nitelediğimiz bir çok davranış kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bugün İslam adına yapılan bir takım yanlış hareketler İslam'ın doğru anlaşılmaması, İslam'ın doğru öğretilmemesinden kaynaklanıyor. Reform yerine İslam'ı doğru anlatmayı öne çıkarmalıyız” dedi.

“Selefi gruplar camilerimizde ibadet edebilir ancak etkinlik gösteremez”

“Almanya'da, Selefi grupların DİTİB camilerine sızması ve buralarda örgütlenme çalışmaları yapmamaları için ne gibi önlemler alıyorsunuz” şeklindeki soruya ise Aşıkoğlu şu cevabı verdi: “Selefi hareketin Almanya genelinde bir varlık gösterdiği malum, bunu inkar edemeyiz. Ama bu konuda DİTİB camilerinin çok daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Yani onlar gelebilirler, cemaatle birlikte namaz kılabilirler ama orada bir etkinlik gösteremezler. DİTİB camilerinin kendine has özelliği var o da şu: Cemaatimiz oldukça bilinçli. Din görevlilerimiz özel yetiştirilmiş ve cemaatin ihtiyaçlarını çok iyi görebilen insanlar, özel bilgiye, teoloji bilgisine sahip insanlar. Dolayısıyla Selefilik nedir, İslam'daki mezhepler nelerdir, inanç esasları nelerdir bu konularda iyi bilgiye sahipler. Bunlara seminerler veriliyor ve özel eğitiliyorlar. DİTİB camilerine gelen Selefi cemaat olabilir, oraya gelir ibadet eder, namaz kılar, onun dışında bir faaliyet, etkinlik göstermesi söz konusu olmaz.”

DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu ayrıca, Mannheim'ın ardından Köln'de de bir anaokulu açacakları müjdesini verdi.

Aşıkoğlu, DİTİB Merkez Camisi inşaatını bir an önce tamamlamak istediklerini de belirtti.