Lütfü KARAKAŞ- Engin ÖZMEN / SOFYA(Bulgaristan), () - BULGARİSTAN, ülkede yaşanan hükümet krizinin ardından 16 ay sonra yeniden sandık başına gitti. Komşuda meclisin 240 üyesinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi, sandıktan üçüncü parti olarak çıkmayı hedefliyor.
Bulgaristan’da 6 milyon 800 bin seçmen, parlamentonun 240 üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimlere katılan 25 parti arasında ve koalisyon içinde Boyko Borisov liderliğindeki Avrupa İçin Bulgaristan Vatandaşları (GERB), Mihail Mitko liderliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Lütfi Mestan liderliğindeki Hak ve Özgürlükler Hareketi sandıktan başarılı olarak çıkmak için mücadele ediyor.
Bulgaristan’da 16 ay önce yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Önce GERB, ardından Sosyalist Parti tarafından kurulan hükümetin ülkede reformlar ve yaşanan ekonomik krize çare olamaması üzerine erken seçim kararı alındı. Sandık başına giden komşuda soydaş oyları anahtar konumda bulunuyor.
HÖH'ÜN HEDEFİ HÜKÜMET ORTAĞI OLMAK
Bulgaristan’da, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali’de sabahın erken saatinden itibaren oy vermek için sandık başına giden soydaşlar nedeniyle yoğun bir katılım oldu. Mecliste 36 milletvekili bulunan HÖH, bugün yapılan seçimlerde milletvekili sayısını 45’e çıkarmayı hedefliyor. Seçim kampanyasında hedeflerini 'hükümet ortağı olmak' olarak açıklayan HÖH Lideri Lütfi Mestan, "Bulgaristan’da partimiz olmadan bir hükümet kurulması mümkün değil. Bu seçimlerde ilk kez ülkedeki tüm seçim çevresinden milletvekili çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle Türkiye’den gelecek oylar bunda etkili olacak" dedi.
HEM BAYRAM ZİYARETİ HEM SEÇİM
Türkiye’de yaşayan çok sayıda soydaş, Bulgaristan’da yapılan erken genel seçimlerin Kurban Bayramına denk gelmesi nedeniyle hem bayram ziyareti, hem de seçim için ülkeye geldi. Otobüsler ve özel otomobilleri ile Bulgaristan’daki akrabalarını ziyarete gelen soydaşlar, kurban kesip ardından oy vermek için sandıklara gitti. Seçimlerin bayrama denk gelmesi nedeniyle yoğun soydaş akınana uğrayan Bulgaristan seçimlerinde, Türkiye’den gelenlerin HÖH’ün fazla milletvekili çıkarmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. 

FOTOĞRAFLI