Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK, () - BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, üçlü toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çok kapsamlı, uzun bir toplantı yaptıklarını, şimdiye kadar tartışılan, ilerleme sağlanan, çözümlenmesi gereken ve siyasi öneme sahip birkaç eksik kalan konuyu genel hatlarıyla da olsa ele aldıklarını ve bundan sonra ne yapılacağını değerlendirdiklerini söyledi.

İyi bir toplantı olduğunu ve Genel Sekreterin bu toplantının öze yönelik bir toplantı olmasını istediğini belirten Eide, Şimdi Kıbrıs'a döneceğiz ve geri kalan bu önemli konuları ele alacağız dedi.

Çözümlenmemiş konuların neler olduğunun sorulması üzerine Eide, Yönetim konusunda göze çarpan bazı konular var, kotalar ve dönüşümlü başkanlık konusu gibi. Mülkiyet konusunda geriye kalan bir konu var, o da 'duygusal bağımlılık' konusu, bunu da çözersek mülkiyet konusunu bitireceğiz. Toprak, Güvenlik ve Garantiler konularında beyin fırtınası dediğimiz toplantılarımız sürecek. Bunlar stratejik öneme sahip siyasi konular dedi. Bunların yanı sıra anlaşmazlık bulunmayan ama üzerinde çalışılması gereken konuların bulunduğunu belirten Eide, bunların kaç tane olduğunun sorulması üzerine Rakam veremem ama 10'dan az diyebilirim dedi.

Eide, New York'un ardından beşli bir toplantının öngörülüp öngörülmediğinin sorulması üzerine, Bir aşamada garantör ülkelerin de içinde olduğu bu tip çok taraflı bir konferansın ya da katılımın gerekli olduğu konusunda bir uzlaşı var. Ama hepimiz bu noktaya gelmeden önce Kıbrıs'ta daha çözülmesi gereken konular olduğunda hemfikiriz. Çünkü tamamen Kıbrıslılar'ı ilgilendiren sorunlar var ve bunların Kıbrıs'ta çözülmesi gerek. Bunları çabucak çözmemiz gerek ki başka tür formatlara geçebilelim diye konuştu.

Eide, '2016'da çözümün olabileceğine inanıyor musunuz sorusu üzerine de Evet, liderler buna inanıyorlar; bunu açıkça bir kez daha Genel Sekreter'e söylediler. Bunun belki iddialı ama gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu ifade ettiler. Liderlerin tanımladığından başka elimde bir takvim yok, ben burada kolaylaştırıcı rol oynuyorum, süreç ve sonuna kadar bu konuda hakimiyet onların" dedi.